"1917. Picasso a Barcelona"

El Museu Picasso recorda amb aquesta mostra temporal l’estada a Barcelona del pintor malagueny, de juny a novembre del 1917.

La seva arribada coincideix amb una important eclosió artística a Barcelona, de la qual cal destacar l’exposició d’art francès al Palau de Belles Arts i l’activitat expositiva i cultural de la Galeria Dalmau i les Galeries Laietanes. La presència de Picasso a la nostra ciutat es va celebrar en els cercles artístics i la premsa diària li va dedicar nombrosos articles. Aquest període barceloní de Picasso és molt interessant des del punt de vista artístic, ja que és un moment de recerca de noves fonts i recursos plàstics, en què l’artista alterna els cànons més rigorosos del cubisme amb una línia més clàssica i realista.

L’exposició mostra pintures, dibuixos preparatoris de les pintures i dibuixos independents, i pretén reunir el màxim de la seva producció durant els mesos que l’artista va passar a la ciutat.

Horaris

Altres

Se celebra a:
Museu Picasso.


Amb aquesta exposició volem celebrar l´última estada prolongada de Pablo Picasso a Barcelona. D´ençà que el 1904 es va instal·lar a París, no havia passat tant de temps a la nostra ciutat, i posteriorment només hi va tornar durant un breu període estival, el 1933 i el 1934. Picasso, que havia fet els decorats i vestuari per a Parade, va acompanyar els Ballets Russos de Serge de Diaghilev i es va instal·lar a Barcelona del juny al novembre del 1917, després de passar breument per Madrid.

La seva arribada coincideix amb una important eclosió artística a Barcelona, de la qual cal destacar l´«Exposició d´art francès» al Palau de Belles Arts i l´activitat expositiva i cultural de la Galeria Dalmau i les Galeries Laietanes. La presència de Picasso a la nostra ciutat es va celebrar en els cercles artístics i la premsa diària li va dedicar nombrosos articles.

Aquest període barceloní de Picasso és molt interessant des del punt de vista artístic, ja que és un moment de recerca de noves fonts i recursos plàstics, en què l´artista alterna els cànons més rigorosos del cubisme amb una línia més clàssica i realista.

El Museu Picasso conserva tots els olis –tret d´un– realitzats en aquest període, deixat a la casa familiar ja que no els podia treure d´Espanya, tal com explica per carta a Gertrude Stein. En una missiva de finals de novembre (s.d.) diu: "(sic) j´ai eté forcé de laisser tout la bas à cause de que on ne laise pas entrer les tableaux en France." i l´altra el 8 de gener de 1918 en la que diu: "(sic) je avais pas mal trabaille en Espagne mais ont n´a pas le droit de aporter ici la peinture consideré come objet de luxe"

Aquestes cartes es conserven a la Beinecke Rare Book and Manuscript Librairy de la Universitat de Yale, New Haven, Connecticut.

L´exposició comptarà amb pintures, dibuixos preparatoris de les pintures i dibuixos independents, buscant de reunir el màxim de la seva producció durant els mesos passats a la ciutat. S´hi exposarà documentació de l´estada a Barcelona, mostrant la seva activitat com a pintor, però també els seus moments d´oci ─ anades als toros, assistència a espectacles teatrals─, els contactes amb els amics, els homenatges rebuts i la participació en activitats de la societat civil, entre d´altres.

Aprofitant el centenari dels Ballets Russos al Liceu de Barcelona, el Museu Picasso organitzarà un esdeveniment centrat en aquesta efemèride.

Museu Picasso

Adreça:
C Montcada, 15*23
:
Ciutat Vella
Barri:
Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
Codi postal:
08003
Població:
Barcelona
On
Museu Picasso
Quan
Del 26/10/2017 al 28/01/2018.

També et pot interessar...

A Barcelona si t’avorreixes...és perquè vols!

Descobreix totes les activitats que la ciutat t’ofereix

Barcelona té molt per descobrir durant tot l’any