"Ni aquí ni enlloc", exposició de Domènec

L’exposició, comissariada per Teresa Grandas, fa un recorregut per l’obra de l’artista des de finals dels anys noranta fins a l’actualitat.

A través de diversos suports com projectes in situ, fotografies, instal·lacions, tallers, seminaris i vídeos, Domènec analitza les propostes utòpiques del moviment modern i quin és el seu llegat en la contemporaneïtat.

Els relats ortodoxos de la modernitat han deixat al marge algunes propostes basades en la justícia social i l’igualitarisme que van néixer al segle XIX amb el proletariat urbà. En un exercici de restitució històrica, l’obra de Domènec defuig els relats dominants i dona veu als protagonistes d’aquestes propostes i als discursos no oficials.

Horaris


L´exposició individual de Domènec (Mataró, 1962) planteja un recorregut pel seu treball, des de finals dels anys noranta fins a l'actualitat, i inclou nous projectes. A partir de diferents edificis o monuments emblemàtics de la modernitat, Domènec analitza les propostes del moviment modern i el seu llegat en la contemporaneïtat, utilitzant com a suport de la seva recerca projectes in situ, instal·lacions, maquetes, fotografies, workshops, seminaris i vídeos. El seu treball parteix dels diferents contextos locals i estableix un diàleg amb altres àmbits internacionals, per tal de plantejar l´impacte actual de propostes utòpiques sorgides arran de la revolució industrial i en contraposició al capitalisme.

El creixement d´un proletariat urbà al segle XIX va comportar l´articulació de discursos i models socials que plantejaven propostes basades en la justícia social i l´igualitarisme. El comunisme i el socialisme utòpics van desenvolupar models arquitectònics que recollien un concepte de convivència dins l´espai urbà centrat en el servei a la comunitat i les millores de les condicions de vida. Domènec treballa sobre aquests dispositius exemplars i el trencament del que ell mateix anomena el «fràgil contracte entre el capital i el cos social». La transformació de les circumstàncies sociopolítiques que generen aquests dispositius comporta també, a vegades, canvis d'ús i la instauració de models distòpics.

Edificis d´habitatges socials convertits en casernes militars o camps d´internament; estàtues d´herois circumstancials, derruïdes pel seu significat i contrasentit; o l´absurd d´una ciutat fantasma d´entrenament militar per atacar nuclis urbans enemics, mai reconeguda oficialment, són alguns dels casos de què ser serveix Domènec per investigar sobre les disfuncions dels processos de la modernitat i els relats polítics que marginen aquestes històries; en definitiva, sobre el trencament d´un projecte social que en el neoliberalisme esdevé l´exacerbació de l´individualisme. La seva obra dona veu als protagonistes, als discursos no oficials, i defuig els relats dominants per tal de restituir la memòria.

L´exposició s´acompanya d´una publicació amb textos de Teresa Grandas, Martí Peran i Jeff Derksen.

Comissària: Teresa Grandas

Museu d'Art Contemporani de Barcelona

Adreça:
Pl Àngels, 1
:
Ciutat Vella
Barri:
El Raval
Codi postal:
08001
Població:
Barcelona
On
Museu d'Art Contemporani de Barcelona
Quan
Del 19/04/2018 al 11/09/2018.

També et pot interessar...

A Barcelona si t’avorreixes...és perquè vols!

Descobreix totes les activitats que la ciutat t’ofereix

Barcelona té molt per descobrir durant tot l’any