Curs 'Quan la irrupció del real composa ficcions i el que és real es revela nítid', amb Marta Galán Sala

Horaris

Reescriure i ordenar les paraules dels altres, estar atenta als testimonis i als documents, escoltar per poder dir, convidar els espectadors a reflexionar a partir de paraules que no són sempre les nostres paraules.

Una vegada, quan treballava en un projecte comunitari i escènic al barri de La Mina, vaig descobrir les pragmàtiques antigitanes. Vaig pensar que aquests documents tenien una indubtable força dramàtica, que interpel·larien el públic de la mateixa manera que interpel·len les paraules de Ricard III. Un altre dia, mentre treballava fent recerca pel projecte Forasters vindran…, vaig descobrir centenars d’articles de premsa xenòfoba dels anys 40 i 50. Llavors vaig pensar que no calia tampoc escriure res, que no calia inventar cap personatge, que aquestes paraules eren prou devastadores, que només havien de ser dites. I aleshores em vaig adonar que el testimoni d’algunes persones reals tenia una magnitud escènica arrabassadora. Ara bé, en aquests anys de pràctica escènica, també he descobert que, com a subjecte de paraula, qualsevol persona que participa d’un procés de recerca escènica aporta paraules a l’escena, aporta text, memòria, relat de vida, poesia, reflexió. I que jo mateixa, de vegades, també en puc aportar, de paraules. I llavors han nascut texts preescènics que són propis; que posen veu a lluites individuals i col·lectives en les quals he participat. I llavors, de vegades, han nascut texts preescènics més íntims escrits en primera persona…

En aquest curs proposo una exploració d’escriptures preescèniques que evidenciïn aquesta tensió entre document, testimoni i expressió subjectiva i íntima. O com aprendre a emmudir (literalment) per tal d’escoltar els altres, per tal de deixar que escriguin els altres.

Sala Beckett - Obrador Internacional de Dramatúrgia

Adreça:
C Pere IV, 228*232
:
Sant Martí
Barri:
el Poblenou
Població:
Barcelona
On
Sala Beckett - Obrador Internacional de Dramatúrgia
Quan
Des de 28/10/2021 al 16/12/2021

A Barcelona si t’avorreixes...és perquè vols!

Descobreix totes les activitats que la ciutat t’ofereix

Barcelona té molt per descobrir durant tot l’any