‘Ara ballen! Els gegants a la processó del Corpus’

Cultura popular. Amb motiu dels 600 anys de gegants a Barcelona, la mostra accentua la relació que els gegants han tingut amb la festa de Corpus, especialment amb la processó.

Ara ballen! Els gegants a la processó del Corpus dona a conèixer aspectes singulars dels gegants de la ciutat i de les parròquies poc coneguts per la ciutadania. També es busca valorar els diferents significats dels elements festius que han participat i participen en la processó del Corpus de Barcelona.

L’exposició compta amb peces d’alt interès com els gegants originals del Pi i els gegants vells de la Casa de la Caritat o del Carnaval, que lluiran el vestuari amb què concorrien a la processó. Tot plegat acompanyat d’imatges amb valor documental, algunes totalment inèdites procedents d’arxius i col·leccions públiques i privades.

El discurs expositiu s’ha construït a partir de sis idees principals: la festa del Corpus i els gegants; la funció dels gegants a la processó del Corpus; l’octava de Corpus a Barcelona; la despesa generada pels gegants; la vigília, la passada i les autoritats; i els gegants processionals i festius en un món secularitzat.

Horaris

Altres

Se celebra a:
Museu Diocesà de Barcelona.

«Ara ballen! Els gegants a la processó del Corpus» és una exposició del Museu Diocesà de Barcelona, que posa l’accent en la relació que els gegants han tingut amb la festa de Corpus, especialment amb la processó.

L’exposició compta amb peces exposades d’alt interès com els Gegants Originals del Pi i els Gegants del Carnaval, coneguts també com del Born o vells de la Casa de la Caritat que lluiran el vestuari amb el que concorrien a la processó. Tot plegat acompanyat d’imatges amb valor documental, algunes totalment inèdites procedents d’arxius i col·leccions públiques i privades.

La festa del Corpus a Barcelona va ser declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional l’any 2021. Per això «Ara ballen! Els gegants a la processó del Corpus» vol contribuir a la protecció, promoció i divulgació de la festa, tal com demana el decret 389/2006, de 17 d’octubre, del patrimoni festiu de Catalunya en l’article 18.

Aquesta iniciativa del Museu Diocesà de Barcelona, l’Arquebisbat de Barcelona, i la Catedral de Barcelona, s’emmarca en la celebració dels 600 anys de la primera referència documental d’uns gegants processionals o festius a Barcelona i a Europa, i ha comptat amb la col·laboració de la Coordinadora de Colles Geganteres de Barcelona, l’Institut de Cultura de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

L’exposició «Ara ballen! Els gegants a la processó del Corpus» complementa la mostra permanent «Barcelona al carrer. Veure i ser vist. La processó de Corpus» ubicada a la planta superior de la Casa de l’Almoina.

Museu Diocesà de Barcelona

Adreça:
Avinguda de la Catedral, 4
:
Ciutat Vella
Barri:
el Barri Gòtic
Població:
Barcelona
On
Museu Diocesà de Barcelona
Quan
Des de 23/05/2024 al 27/10/2024

També et pot interessar...

A Barcelona si t’avorreixes...és perquè vols!

Descobreix totes les activitats que la ciutat t’ofereix

Barcelona té molt per descobrir durant tot l’any