La salvaguarda i endreça de l’art català durant la guerra civil

Exposicions. La mostra ret homenatge a institucions i persones clau en les tasques de protecció del patrimoni artístic català durant la guerra.

L’esclat de la Guerra Civil espanyola va obligar l’art del país a protegir-se davant l’explosió de violència sense precedents per part de la revolta feixista. Gràcies a la creació, el 1934, d’unes polítiques de salvaguarda i ordenació del patrimoni cultural –com l’obertura dels grans museus a Catalunya–, la resposta a l’estiu del 36 va ser immediata.

Gairebé noranta anys després, a través de l’exposició "Museu en perill! Salvaguarda i endreça de l’art català durant la guerra civil" , el MACBA recupera el treball de protecció de moltes obres, que també foren identificades, classificades i restaurades. S’hi recullen fotografies, cartografia digitalitzada, documentació primària, catàlegs o llibres, entre d’altres, en una ordenació cronològica amb la creació del museu com a punt de partida.

La mostra fa incidència en el record cap a Joaquim Folch i Torres, figura imprescindible per comprendre tot el sistema museístic i patrimonial del territori. Temps després, el que en fou impulsor decisiu i primer director del MACBA va ser-ne apartat pel règim franquista.

Horaris

Aquesta exposició vol mostrar la tasca de salvaguarda i endreça que la Generalitat de Catalunya va emprendre, de forma urgent, l’estiu de 1936, quan la sublevació feixista va provocar una explosió de violència revolucionària sense precedents que va afectar el patrimoni artístic i arquitectònic del país. La mostra vol també ser un reconeixement del rol fonamental que van tenir en aquesta protecció del patrimoni alguns personatges com Joan Subias, Joan Bardolet o Miquel Joseph i Mayol i, especialment, Joaquim Folch I Torres, una figura imprescindible per a comprendre tot el sistema museístic i patrimonial català, que fou impulsor decisiu i primer director del Museu d’Art de Catalunya i que patí la depuració i repressió posterior a la guerra.

Les urgències de l’estiu de 1936 van poder ser gestionades gràcies al fet que, des del 1934, el govern català havia posat en marxa unes polítiques de salvaguarda i ordenació del patrimoni cultural com no n’hi havia hagut mai abans, amb la creació dels grans museus del país (el Museu d’Art de Catalunya i el Museu d’Arqueologia de Catalunya) i una política cultural ben definida.

L’exposició se centra en els anys 1936-1939, però s’inicia amb el desplegament d’aquestes primeres tasques d’intervenció i ordenació. A partir de l’estiu de 1936, es va realitzar una intervenció intensiva sobre el patrimoni de tot el territori català (i de la franja, amb el salvament de peces artístiques a Roda de Isábena o Sixena, per exemple), que implicava diverses accions gairebé simultànies: salvar i salvaguardar, concentrar en dipòsits i museus, classificar, ordenar, restaurar, identificar, etc., fins arribar a desenvolupar propostes expositives i museístiques que anaven més enllà de les necessitats de la propaganda republicana i catalanista. L’exemple més clar fou l’Exposició d’Art Medieval català a París.

Aquest espai monogràfic mostrarà com, molt més enllà d’una operació propagandística, l’exposició de 1937 al Jeu de Paume, va ser una actuació memorable al voltant d’una proposta expositiva que implicava ordenar i interpretar l’art medieval, la restauració de peces, i la mostra d’un patrimoni singular.

Aquesta mostra va suposar un punt d’inflexió en la projecció internacional de la col·lecció medieval del museu i en la mirada sobre les obres que la conformen.

Controlada la situació i amb les polítiques patrimonials de salvaguarda i endreça en marxa, el pas següent va ser preservar el patrimoni de l’agressió franquista i dels bombardeigs de l’aviació feixista italo-espanyola. D’aquí la necessitat d’evacuar per raons de seguretat els grans museus de Barcelona i alguns dels dipòsits i concentracions d’altres llocs del territori. La salvaguarda, doncs, va ser pensada i posada en pràctica perquè el feixisme espanyol, amb el suport de la Itàlia mussoliniana i l’Alemanya nazi, havia llançat una agressió militar que obria les portes a tota mena de violències, primer la revolucionària i anticlerical; després, els bombardeigs sobre poblacions civils i objectius no militars per part dels feixistes.

Museu en perill! combinarà diferents elements expositius: obres originals, documentació primària, llistats, expedients de depuració, catàlegs i volums bibliogràfics, fotografies, materials d’hemeroteca, filmacions, cartografia, cartells, etc.

Destaca la potència visual de les fotografies que es conserven d’aquells trasllats i moviments, un veritable tresor que permet veure en quines condicions van haver de treballar els responsables i tècnics per poder salvaguardar i endreçar el patrimoni artístic de Catalunya. Tot aquest material permetrà a l’espectador conèixer un sorprenent episodi històric.

Museu Nacional d'Art de Catalunya

Adreça:
C Mirador Palau Nacional, 6*10
:
Sants-Montjuïc
Barri:
el Poble-sec
Població:
Barcelona
On
Museu Nacional d'Art de Catalunya
Quan
Des de 15/07/2021 al 27/02/2022

També et pot interessar...

A Barcelona si t’avorreixes...és perquè vols!

Descobreix totes les activitats que la ciutat t’ofereix

Barcelona té molt per descobrir durant tot l’any