‘Longaron i Friday Foster. L'heroïna inesperada’

Còmic. Una exposició de petit format que recull els dibuixos originals del dibuixant català Jordi Longaron.

Als anys setanta, el dibuixant Jordi Longaron va publicar als diaris nord-americans vinyetes de Friday Foster, una intrèpida fotògrafa que va esdevenir un personatge trencador, en ser la primera protagonista afroamericana del còmic, una dona empoderada més enllà dels rols femenins del moment.

Cinquanta anys després, continua sent una peça clau per entendre la transformació social i cultural que va comportar el moviment blaxploitation en un país marcat pels conflictes racials.

Longaron i Friday Foster. L'heroïna inesperada representa una continuació del treball de recuperació històrica i de reivindicació patrimonial del còmic com a gènere artístic. A través d'aquesta mostra, el MNAC continua explorant el seu compromís amb la preservació de la rica història del còmic, destacant l'impacte durador que personatges com Friday Foster han tingut en la cultura popular.

Més informació.

Horaris

Altres

Se celebra a:
Museu Nacional d'Art de Catalunya.

L'any 1970, el català Jordi Longaron (1933-2019) va escriure un capítol significatiu en la història del còmic amb la creació de la sèrie setmanal "Friday Foster" per al Chicago Tribune Syndicate, amb guió de Jim Lawrence. La protagonista, Friday Foster, una fotògrafa-detectiu afroamericana, valenta, sensual i atrevida, va transcendir els tabús de l'època, convertint-se en un personatge disruptiu que va causar controvèrsia i rebuig en certs sectors.

Friday Foster es va convertir en la primera protagonista afroamericana d'una tira de premsa sindicada, demostrant que hi havia espai per a les dones empoderades més enllà dels rols femenins estereotipats de l'època. Cinquanta anys després, continua sent una peça clau per entendre la transformació social i cultural que va comportar el moviment blaxploitation en un país marcat pels conflictes racials.

Longaron, que només va viatjar una vegada a Nova York, va capturar a través del seu art una Amèrica somniada, la del cinema i la televisió, del glamour i la seducció, tot amagant conflictes i desigualtats. El personatge creat per Longaron amb un estil gràfic àgil i dinàmic va definir un nou mite dins del moviment Black Power.

Aquesta exposició de petit format representa una continuació del treball de recuperació històrica i de reivindicació patrimonial del còmic com a gènere artístic. A través d'aquesta mostra, el Museu continua explorant el seu compromís amb la preservació de la rica història del còmic, destacant l'impacte durador que personatges com Friday Foster han tingut en la cultura popular.

Museu Nacional d'Art de Catalunya

Adreça:
C Mirador Palau Nacional, 6*10
:
Sants-Montjuïc
Barri:
el Poble-sec
Població:
Barcelona
On
Museu Nacional d'Art de Catalunya
Quan
Des de 20/03/2024 al 24/06/2024

També et pot interessar...

A Barcelona si t’avorreixes...és perquè vols!

Descobreix totes les activitats que la ciutat t’ofereix

Barcelona té molt per descobrir durant tot l’any