‘Paul Klee i els secrets de la natura’

Pintura. Una mostra sobre la importància de l’estudi del món natural en l’obra de l’artista.

Paul Klee i els secrets de la natura incideix en la fascinació de l’artista per l’exploració dels fenòmens naturals i el seu anhel de fusió amb les lleis internes que els regeixen.

L’exposició traça un recorregut cronològic en quatre àmbits que segueix el desenvolupament de Klee com a artista i pedagog, des del seu període de formació fins a la síntesi en la seva etapa de maduresa, passant per l’impacte de la Primera Guerra Mundial i la definició d’un marc teòric durant els seus anys de docència a la Bauhaus.

Podrem descobrir aquest aspecte de l’obra de Paul Klee a partir de més de 200 peces entre pintures, dibuixos, documentació pedagògica i objectes naturals procedents, principalment, dels fons del Zentrum Paul Klee.

En el marc de la revisió actual del cànon de l’art modern, el relat monogràfic s’interromp amb la incorporació d’algunes obres de dones artistes contemporànies a Klee o afins als seus plantejaments, com són Gabriele Münter, Emma Kunz i Maruja Mallo. Finalment, Sandra Knecht és l’encarregada de produir una instal·lació com a colofó de la mostra.

Horaris

Altres

Se celebra a:
Museu.

Comissària: Martina Millà, responsable d’exposicions de la Fundació Joan Miró, amb la col·laboració de Fabienne Eggelhöfer, curadora en cap del Zentrum Paul Klee, Berna. Amb el patrocini exclusiu de la Fundación BBVA.

Paul Klee i els secrets de la natura s’inscriu en el marc d’una col·laboració d’intercanvi entre la Fundació Joan Miró i el Zentrum Paul Klee de Berna, i compta amb l’assessorament de Fabienne Eggelhöfer, curadora en cap de la institució suïssa.

L’exposició emfatitza la continuada fascinació que l’artista germanosuís Paul Klee (1879-1940) va sentir per l’observació de la natura i pels fenòmens naturals, d’ençà de la seva època de formació fins a la seva darrera etapa. La seva curiositat per l’origen de la forma i de l’expressió artística el va dur a estudiar atentament el seu entorn més immediat. Aquest bagatge i les lectures de llibres com La metamorfosi de les plantes de J.W. Goethe estigueren a la base dels seus cursos a la Bauhaus, durant els anys de consolidació teòrica de les primeres avantguardes. La seva etapa com a docent donà pas a l’elaboració de les seves reflexions, derivades de l’estudi atent de la natura, en forma de compendi pedagògic. Klee va continuar treballant aquests temes en una síntesi madura, alhora que es convertien en un refugi artístic davant del repte que suposà durant els darrers anys de la seva vida conviure amb una malaltia degenerativa.

Seguint aquestes etapes vitals de l’artista, Paul Klee i els secrets de la natura presenta la seva obra a Barcelona en quatre àmbits, en cadascun dels quals s’inclourà una obra d’altres artistes que també van investigar aspectes fenomenològics naturals però que, pel fet de ser dones, no han rebut l’atenció ni el tractament que mereixien: Gabriele Münter (Alemanya, 1877-1962), Emma Kunz (Suïssa, 1892-1963) i Maruja Mallo (Espanya, 1902-1995). També dialogarà amb Klee Sandra Knecht (Suïssa, 1968), originària de Berna com el mateix Klee. Des d’una mirada queer i contemporània, Knecht investiga les formes de vida rurals i tradicionals per evocar i transformar l’especificitat de la cultura local, molt vinculada al paisatge i a la ramaderia.

Fundació Joan Miró - Museu

Adreça:
Avinguda de Miramar, 1
:
Sants-Montjuïc
Barri:
el Poble-sec
Població:
Barcelona
On
Fundació Joan Miró - Museu
Quan
Des de 21/10/2022 al 12/02/2023

També et pot interessar...

A Barcelona si t’avorreixes...és perquè vols!

Descobreix totes les activitats que la ciutat t’ofereix

Barcelona té molt per descobrir durant tot l’any