'L'ou com balla'

Tradicions. La festivitat del Corpus, una de les més antigues de Barcelona, torna a omplir la ciutat d'ous ballarins, flors i activitats culturals.

L’ou com balla és una tradició barcelonina lligada a la festivitat del Corpus. Consisteix a fer “ballar” un ou buit damunt del raig d’aigua de les fonts situades als claustres i jardins d’edificis històrics i singulars.

Les fonts es decoren amb flors i fruites i es respiren les olors i les textures pròpies de la primavera.

ALGUNS DELS ESPAIS ON ES POT VEURE L'OU COM BALLA

  • Catedral de Barcelona (pla de la Seu, 3)
  • Museu Frederic Marès (plaça de Sant Iu, 5)
  • Casa de l'Ardiaca (carrer de Santa Llúcia, 1)
  • Patronat de l'Arxiu de la Corona d'Aragó (carrer dels Comtes, 2)
  • Ateneu Barcelonès (carrer de la Canuda, 6)
  • Museu Marítim (avinguda de les Drassanes, 1)
  • Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes (baixada del Monestir, 9)

ADAPTACIÓ DE LA FESTA A LA SITUACIÓ DE SEQUERA

Una edició més, la festa torna als patis i jardins de manera adaptada amb una eclosió d'ous com balla adaptats, catifes de flors, repics de campanes, exposicions, presentacions, ballades i la processó.

Més informació.

Ja s’apropa la  festivitat de Corpus 2024, que enguany s’escau el dijous 30 de maig. La programació tindrà lloc del  dijous 30 de maig al diumenge 2 de juny, dies en què la festa tornarà a omplir carrers i places amb més força que mai.

L’ou com balla

De nou, l’element més genuïnament barceloní,  l’ou com balla, s’ha hagut d’adaptar al context d’emergència climàtica de la  sequera. Davant aquesta situació excepcional, les entitats han buscat diferents solucions, segons les possibilitats de cada espai, per tal de preservar la celebració de la festa. Allà on l’aigua es pot reciclar per regar, se n’ha minimitzat la quantitat, mentre que d’altres espais s’han vist obligats a guarnir amb flors les fonts seques o bé a fer ballar l’ou amb aire.

600 anys de gegants a Barcelona

Enguany, el tema central del Corpus barceloní serà els  600 anys de gegants a Barcelona. Aquest 2024 es commemora els 600 anys de la primera referència escrita d’un gegant a la ciutat i al món. La referència la trobem al Llibre de les Solemnitats de Barcelona què inclou una relació dels elements municipals que van concórrer a la  processó del Corpus de 1424. Hi apareix “Lo rey David ab lo Giguant”, que segons els estudiosos és la primera referència gegantera del món i la  primera referència d’un gegant de la Ciutat de Barcelona.

Per celebrar l’aniversari com cal, a banda de les tradicionals sortides dels gegants per la Vigília i la Processó, enguany hi haurà diverses exposicions dedicades a l’efemèride. Al Museu Etnològic i de Cultures del Món (seu Montjuïc) s’inaugurarà l’exposició “ Barcelona Ciutat Gegant. 600 anys de festa i tradició” que és una mostra de gran format que pretén introduir el món geganter als visitants amb diversos elements, alguns dels quals seran interactius. L’exposició compta amb diversos gegants de Barcelona i d’altres internacionals, que es mostren per primera vegada a la ciutat gràcies a la col·laboració de la Coordinadora de Colles Geganteres de Barcelona.

A la Casa de l’Ardiaca, seu de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, s’hi podrà veure el document original del 1424, emmarcat en la mostra “ Papers de gegants”. Es tracta d’una producció de petit format que pretén posar en valor la recerca amb la presentació d’altres llibres i documents relacionats amb els gegants. Al Museu Diocesà de Barcelona s’hi podrà veure l’exposició “ Ara ballen! Els gegants a la processó de Corpus”, que explica el paper passat i present d’aquestes figures a la processó. A més, la Casa dels Entremesos acollirà l’exposició “ Gegants del Món”, una mostra que repassa el panorama geganter arreu d’Europa i en els diversos continents. Es tracta d’una producció de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya i els Gegants del Pi.

Barcelona

Adreça:
Pl Sant Jaume, 1
:
Ciutat Vella
Barri:
el Barri Gòtic
Població:
Barcelona
On
Barcelona
Quan
Des de 30/05/2024 al 02/06/2024

A Barcelona si t’avorreixes...és perquè vols!

Descobreix totes les activitats que la ciutat t’ofereix

Barcelona té molt per descobrir durant tot l’any