“La mèdium i el poeta”

Reobertura, 12 de juny

Joan Brossa (Barcelona, 1919-1998) va conèixer l’artista i mèdium catalana Josefa Tolrà (Cabrils, 1880-1959) amb motiu de les visites que els amics de l’entorn de Dau al Set i del Club 49 feien a Cabrils per admirar el talent visionari d’aquesta dona pagesa, que parlava amb els esperits dels morts i dibuixava seguint dictats superiors: “Un ésser de llum guia la meva mà.” Eren els anys cinquanta.

Sobre aquesta extraordinària relació es conserva un document audiovisual excepcional enregistrat el 1998, pocs mesos abans de la mort del poeta. En cap altra ocasió Brossa va parlar o escriure sobre la fascinació que sentia per la Pepeta. Tots dos creien en el més-enllà i en el bé comú, eren excèntrics i àcrates d’esperit.

Brossa admirava la mèdium i els dibuixos “fluídics” que feia. Josefa Tolrà s’estimava el poeta i l’aura de llum que desprenia. En una ocasió li va dir: “Tu, noiet, estàs al costat de Déu. Però hi estàs d’esquena…” Apreciava la bondat de Brossa, anarquista de cor com ella, i la renúncia que feia a qualsevol imposició que no fos la vida en llibertat i la pobresa com a forma d’emancipació.

Amb aquesta exposició, Barcelona acull un conjunt extens i representatiu de la creativitat visionària de Josefa Tolrà i el posa en relació amb la creació més metafísica i existencialista del poeta. Una història d’amor a l’Univers que es podrà visitar fins al 31 de maig.

Horaris

Altres

Se celebra a:
Fundació Joan Brossa.


Joan Brossa (Barcelona, 1919-1998) va conèixer l´artista i mèdium catalana Josefa Tolrà (Cabrils, 1880-1959) amb motiu de les visites que els amics de l'entorn de Dau al Set i del Club 49 feien a Cabrils per admirar el talent visionari d'aquesta dona pagesa que parlava amb els esperits dels morts i dibuixava seguint dictats superiors: "Un ésser de llum guia la meva mà". Eren els anys cinquanta.

Sobre aquesta extraordinària relació es conserva un document audiovisual excepcional enregistrat el 1998, pocs mesos abans de la mort del poeta, relacionat amb una exposició organitzada a Mataró en què es presentaven tres dibuixos de la mèdium, dos d'ells propietat de Joan Brossa i ara dipositats al MACBA.

En cap altra ocasió el poeta va parlar o escriure sobre la fascinació que sentia per aquesta dona sense estudis ni coneixements artístics que era capaç de parlar sobre la teoria dels colors o escriure poesies evocant la fraternitat i la justícia social. Tots dos creien en el més enllà i en el bé comú, eren excèntrics i àcrates d'esperit, estaven afectats per l'inconegut i alliberats dels diners.

Brossa estava interessat per la creació hipnagògica i llegia sobre psicoanàlisi i a Jung. La Pepeta de manera natural, i des d´una prospecció cap a l´interior, era capaç d'assolir experiències extrasensorials i místiques que abolien les coordenades del temps i l'espai. Brossa va admirar la mèdium i els dibuixos "fluídics" que feia. Anys després la recordava amb devoció a la conversa enregistrada en un vídeo on explicava fets i dites de la mèdium de Cabrils. Per la seva banda, Tolrà s'estimava el poeta i l´aura de llum que desprenia. En una ocasió li va dir: "Tu, noiet, estàs al costat de Déu. Però hi estàs d'esquena...". Apreciava la bondat del poeta, anarquista de cor com ho era ella, i la renúncia que feia a qualsevol imposició que no fos la vida en llibertat i la pobresa com a forma d'emancipació.

Amb aquesta exposició temporal, comissariada per Pilar Bonet i Sandra Martínez, la Fundació Joan Brossa reprèn el cicle ´La realitat en crisi´ iniciat amb la mostra ´Art i follia. Joan Obiols Vié. Psiquiatre i humanista´ i planteja una exposició, formada per un centenar de peces i dibuixos, alguns d´inèdits, que posa en relació i diàleg astral la mèdium i el poeta. Un projecte que ha estat possible gràcies a la col·laboració de l´Associació Josefa Tolrà i de l´ACM i al suport de l´Ajuntament de Barcelona. Per primera vegada, Barcelona acull un conjunt extens i representatiu de la creativitat visionària de la mèdium i artista Josefa Tolrà i el posa en relació amb la creació més metafísica i existencialista del poeta. Una història d'amor a l'Univers que es podrà visitar fins al 31 de maig.

Fundació Joan Brossa

Adreça:
C Seca, 2
:
Ciutat Vella
Barri:
Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
Codi postal:
08003
Població:
Barcelona
On
Fundació Joan Brossa
Quan
Del 06/02/2020 al 25/10/2020.

També et pot interessar...

A Barcelona si t’avorreixes...és perquè vols!

Descobreix totes les activitats que la ciutat t’ofereix

Barcelona té molt per descobrir durant tot l’any