‘Parsifal’

Òpera. L’obra mestra de Wagner torna al Liceu amb el muntatge de Claus Guth i un repartiment vocal de luxe.

Amb el muntatge de Parsifal de Claus Guth, aclamat per públic i crítica, torna a pujar a l’escenari del Liceu aquesta obra mestra de la història de la lírica de Richard Wagner, dirigida pel director musical del Gran Teatre, Josep Pons.

Ho fa amb un repartiment d'especialistes wagnerians encapçalat per Nikolai Schukoff, que serà Parsifal, i Elena Pankratova, que interpretarà Kundry, al costat de René Pape (Gurnemanz), Matthias Goerne (Amfortas) i Evgeny Nikitin (Klingsor).

L’òpera mira l’Alemanya d’entre guerres i trasllada els protagonistes a un hospital per a mutilats de guerra, amb els traumes i la desesperança. La proposta se centra en allò simbòlic i en el mite actualitzat que avisa sobre els falsos redemptors.

Es tracta d’una de les òperes més profundes i complexes de l’univers wagnerià, tot un repte per al Cor i la Simfònica del Gran Teatre del Liceu.

Fitxa artística

Direcció: Josep Pons; Direcció escènica: Claus Guth; Repartiment: Nikolai Schukoff, Elena Pankratova, René Pape, Matthias Goerne, Evgeny Nikitin, Paata Burchuladze, Isabella Gaudí, Núria Vilà, Mercedes Gancedo, Sonia de Munck, Tanit Bono, Marifé Nogales, Josep Fadó, Felipe Bou, Cristina Toledo, Clare Presland, Facundo Muñoz, Marc Sala, Joaquín Fernández; Cor Infantil Amics de la Unió ( Josep Vila Jover, director), Coral Càrmina (Daniel Mestre i Dalmau, director), Cor del Gran Teatre del Liceu (Pablo Assante, director), Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu.

Durada: 5 hores i 15 minuts.

Horaris

Altres

Se celebra a:
Gran Teatre del Liceu.

Festival escènic sagrat basat en llegendes medievals sobre el sant Grial i la llança de Longinus, Parsifal és la darrera partitura de Richard Wagner. Obra de caràcter simbòlic, exemplifica millor que cap altra òpera el concepte de la redempció. Parsifal, l’heroi que ignora els seus propis orígens i fins i tot el seu nom, personifica la innocència i la compassió. 

L’estrena de Parsifal als grans teatres d’òpera a partir del 1914, moment en què van prescriure els drets exclusius que tenia el Festival de Bayreuth des del 1882, va provocar un important impacte a Barcelona. A mitjanit del 31 de desembre del 1913, el Liceu s’avançava a la resta de teatres del món per descobrir una partitura colossal. 

Aquest muntatge de Claus Guth, segurament un dels més aclamats, té la mirada posada a la vella Europa tant ben explicada a La muntanya màgica de Thomas Mann. Coproducció del Gran Teatre del Liceu i l’Opernhaus Zürich del 2011, interpreta l’obra fora del context de l’època en què va ser escrita. La recerca dels Cavallers del Grial en un redemptor està correlacionada amb la desorientació i cerca de significat en els anys posteriors a la Primera Guerra Mundial, i en última instància reflecteix els esdeveniments que van portar al cop d’estat a Alemanya l’any 1933: un decadent hospital per a lesionats de la guerra, inundat de traumes i desànim, on les esperances dipositades en un nou líder només portaran a un nou desastre. Centrada en el símbol i el mite, mostra la decadència moral i física en el si d’una saga familiar. Un conflicte que l’amor i el perdó podran resoldre. 

Josep Pons, exescolà de Montserrat que somniava en aquest títol ja des dels seus anys al monestir, ens conduirà pels misteris d’aquest monument musical extraordinari amb un repartiment vocal de luxe que inclou Nikolai Schukoff, Elena Pankratova, René Pape, Matthias Goerne i Evgeny Nikitin. Sens dubte, un dels moments més commovedors de la temporada. 


Fitxa artística

Direcció d'escena:Claus Guth

Escenografia i vestuari: Christian Schmidt

Coreografia: Volker Michl

Il·luminació: Jürgen Hoffman

Videoartista: Andi A. Müller

Producció: Gran Teatre del Liceu

Gran Teatre del Liceu

Adreça:
C la Rambla, 51*59
:
Ciutat Vella
Barri:
el Raval
Població:
Barcelona
On
Gran Teatre del Liceu
Quan
Des de 25/05/2023 al 07/06/2023

Web

Web venda d'entrades:
http://www.liceubarcelona.cat

També et pot interessar...

A Barcelona si t’avorreixes...és perquè vols!

Descobreix totes les activitats que la ciutat t’ofereix

Barcelona té molt per descobrir durant tot l’any