Projecció de curtmetratges "Presències"

Horaris

Altres

Se celebra a:
Auditori.
Activitats relacionades de l'exposició::
Exposició 'Amazònies. El futur ancestral'.

El territori, segons els pobles indígenes, no s'entén com un lloc separat dels humans, sinó que aquest es concep com un sol sistema ecològic on allò humà i allò no humà s'integren en un sol cosmos. Aquesta selecció de curtmetratges mostra un tipus de relació amb éssers que poblen el territori i que marquen el dia a dia: esperits, espectres, habitants no-humans, presències o amenaces al territori. Tot i no ser sempre visibles, es manifesten de diverses maneres i el cinema ajuda a veure'ls i a conèixer-los.

Shinye jenay, Direcció col·lectiva de l’Escuela Audiovisual Tabanok (Fundación Alpasamay, Colòmbia, poble Ese Eja, 2023, 2’, VOSC)

Un colibrí enviat per un esperit aconsegueix arribar fins al cor del Sol. Allà, troba una llavor, que porta amb el seu bec cap a la Terra i la sembra a la vora d'una llacuna. D'allà brolla el blat de moro i amb això, una parella Kamëntsá.

Tsunki Aumatsamu, Direcció col·lectiva Laboratorio Etsa-Nantu (Cámara-Shuar, Equador, poble Shuar, 2014, 16’, VOSC)

El mite de Tsunki narra la història de l’origen dels Shuar: Un home i la seva filla sobreviuen al diluvi ocasionat per Tsunki, l’esperit de l’aigua. Junts, fundaran la nova generació Shuar.

Mãri hi – A árvore do sonho (Mãri hi – L'arbre dels somnis), Morzaniel Iramari (Aruac Filmes, Brasil, poble Ianomami, 2023, 17’, VOSC)

Quan floreixen les flors de l’arbre Mãri, sorgeixen els somnis. Les paraules d’un gran xaman ens condueixen a una experiència onírica a través de la sinergia entre el cinema i el somni ianomami. Una peça que presenta poemes i sabers dels pobles de la selva.

Waklichishka, Enoc Merino i Boloh Miranda (Colectivo Tawna, Equador, poble Quítxua, 2024, 5’, VOSC)

Aquest curtmetratge mostra la història d’un Warmipangui (terme que identifica a la comunitat LGTBIQ amazònica) que viu aïllat en la profunditat de l’Amazònia. Una trobada inesperada amb un animal ferit canviarà el destí de la seva vida i la de la seva comunitat. Un relat íntim i profund que explora la relació entre identitat, territori i supervivència.

Sha’á, Peregrino Shanocua Chaeta (Sociedad Peruana de Derecho Ambiental i If Not Us Then Who?, Perú, poble Ese Eja, 2023, 3’, VOSC)

Sha’á explica, des d’un punt de vista molt personal, el viatge de Peregrino, un jove director indígena que lluita per protegir el seu territori de la mineria il·legal però que es troba amb una desprotecció total de l’Estat Peruà. Peregrino mostra com no sempre és possible seguir amb la lluita quan aquesta es converteix en un perill individual.

Sessió presentada per l’equip d’alterNativa i IndiFest.

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona - Auditori

Adreça:
Montalegre, 5
:
Ciutat Vella
Barri:
el Raval
Població:
Barcelona
On
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona - Auditori
Quan
17/01/2025

També et pot interessar...

A Barcelona si t’avorreixes...és perquè vols!

Descobreix totes les activitats que la ciutat t’ofereix

Barcelona té molt per descobrir durant tot l’any