XXIX Setmana Cultural Gràcia amb amb les i les joves de la Mediterrània

Si l’any passat vam dedicar la Setmana Cultural Gràcia amb la Mediterrània a la crisi ecològica planetària amb una mirada crítica des de la Mediterrània (límits del creixement, les grans diferències en el consum d'energia i de recursos, generació de residus i emissions contaminants, la necessària interrelació entre països per abastar les problemàtiques i les estratègies a desenvolupar), aquest any volem donar la veu a les i els joves de la Mediterrània, volen saber quins reptes actuals són els que més els preocupen, com pensen que els hem d’afrontar, quines accions hi proposen...

Les activitats es faran a la Llibreria La caníbal (Nàpols, 314), a la Biblioteca Jaume Fuster (Pl Lesseps, 20-22), a l’Espai Jove La Fontana (Gran de Gràcia, 190-192) i al Centre cívic La Sedeta (Sicília, 321).

Programa:

Divendres 18 de novembre

 Llibreria La caníbal (Nàpols, 314)

19.30 h Col·loqui sobre el llibre “Menors i migrants. Relat d’una educadora en un centre i joves migrants al nostre territori ha generat preguntes i reptes al voltant del model d’acollida i del paper que tant l’administració, com els equips de professionals que els acompanyen, els mitjans de comunicació i la societat civil han jugat en aquest procés. Aquest llibre ha estat g uardonat amb el IV Premi de Periodisme Literari UAB, convocat pel Màster en Periodisme Literari de la Universitat Autònoma de Barcelona i Angle Editorial.

El llibre neix amb la d’acollida ”, amb la participació de la seva autora, Marina Sonadellas (Angle editorial), i d’alguns joves ex tutelats .

L’arribada d’adolescents intenció de fer visible, a partir de la pròpia experiència, el funcionament dels centres d’acollida i la tasca dels i de les professionals que hi treballen (amb les seves llums i les seves ombres), així com el donar a conèixer algunes de les històries d’aquests joves per tal de dignificar la seva imatge com a col·lectiu.

Com es va viure des de l’interior d’aquests serveis la gestió de l’acollida? Com es gestionen els centres i els diferents circuits d'acollida? Quins aprenentatges se’n van poder treure d’aquella experiència? Quines van ser les respostes de la societat civil? Què pensen i com se senten aquests joves? A quins reptes ens enfrontem actualment? Us convidem a la presentació del llibre i a una reflexió col·lectiva sobre aquesta realitat.

Organitza: Angle editorial i La caníbal.

Dimecres 23 de novembre

 Biblioteca Jaume Fuster (Pl. de Lesseps, 20)

 19 h ‘Jo soc vosaltres’ Cinc poetes dones palestines. Lectura dramatitzada de poemes de Maya Abu I-Haíat, Asma Azaizeh, Jomana Mustafa, Dalia Taha i Nathalie Handal, a càrrec de l’actriu Mònica Van C ampen (castellà-català), l’escriptor i dramaturg Mohamed Bitari (àrab) i el músic Aziz Khodari (veu i percussió).

Dijous 24 de novembre

 Espai Jove La Fontana (Gran de Gràcia, 190-192)

 18.30 h  Taula rodona “Iniciatives d’Agricultura i Desenvolupament Rural (població, producte i territori mediterrani)”

- Diàleg 1: Respostes locals i restauració ecològica, amb la participació de   Hima i Homat Al-Hima ( Abbas Zahreddine, Barcelona/Beirut), l’ Era, Espai de Recursos Agroecològics ( Carolina Domínguez, Manresa), el Sistema Agroalimentario Territorial ( Jean-Louis Rastoin, Cátedra Unesco Alimentation du Monde, SupAgro Montpellier) i l’ Impacte de la pesca artesanal sobre l’ecosistema marí i el rol del consumidor ( Anna Bozzano, Peix al plat, Barcelona).

- Diàleg 2:  Una visió femenina del món de la pesca professional a Catalunya ( Patricia Bros, Pescadora al Port de la Selva), la Participació de les i els joves en el medi ambient i el desenvolupament rural ( Stefano Ena, Agenzia LAORE, Decimoputzu), Agricultura regenerativa per a vivificar els sòls ( Sergi Caballero, Cooperativa Mas les Vinyes, Lluçanès) i el Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat ( Guillem Caparrós, Barcelona).

Presenta i modera l’acte Abbas Zahreddine , Enginyer agrícola, Consultor Programa Mediterrani d’Eco-operació.

Divendres 25 de novembre

 Centre cívic La Sedeta (Sicília, 321)

 - 20 h  Cicle Veus de la Mediterrània. Quartet Basarab.

 Anatol Eremciuc (acordió), Joâo Silva (violí), Albert Enkaminanko (percussió) i J.C. Buchan (contrabaix)

Basarab és un projecte que neix de la música folklòrica de la regió entre el riu Nistro i el riu Prut, coneguda com a Basarabia. Aquesta regió, situada entre Rumania i Ucraïna, és l’actual república de Moldàvia. En aquest indret han conviscut molts pobles diferents des de l’antiguitat, donant com a fruit una barreja de la cultura indígena (folklore romanès) amb les cultures immigrants (música folklòrica grega, jueva, búlgara, turca, gitana, russa, ucraïnesa i polacra).

Basarab engloba tots els estils musicals d’aquesta zona geogràfica: Klezmer, gitana i balcànica.

Dissabte 26 de novembre

Club Esportiu Claror (c/ Sardenya, 333)

De 10 a 13 h Torneig de Bàsquet social i intercultural.

“Youth Basketball” Lliga IDEAL per a joves de 15 a 21 anys, organitzat per Rebound Basket Social y Intercultural. Ésun servei inclusiu i formatiu en els patis, pistes i parcs per als que vulguin jugar a nivell social i amb la possibilitat de conèixer gent de diferents cultures.

Rebound Basket Social va des de l'esport/activitats físiques (sport for all, now we move, sports for sustainabale development & peace) a la salut i nutrició (health-enhancing physical activity -HEPA), des del consum responsable a la protecció del medi ambient (Alimentació Mediterrània, Slow Food, Km Zero, Destination21), i des de la diversitat cultural a la participació social de la comunitat local (Aliança de civilitzacions i de cultures, Desenvolupament comunitari).

Inscripcions:   rebound2010.barcelona@gmail.com

Centre cívic La Sedeta (Sicília, 321)

 18 h Projecció del documental “Desafíos”, elaborat per Teleduca. Educació i Comunicació SCP

Espanya - 2020 - 20 min - VOSC

L'Escoleta de Cinema, projecte de Teleduca. Educació i Comunicació SCP, va acompanyar entre 2018 i 2020 a un grup de joves del Centre Social Darna per fer possible la realització d'aquesta peça documental.                                                                                                          

Es tracta d'una creació audiovisual participativa que posa molt de cor a les experiències dels nois que un dia decideixen marxar de casa seva a la cerca d'una vida millor, i venen a parar a Barcelona.  

A la vegada que veiem el procés de muntatge del curt, on ells mateixos decideixen quins són els talls que els identifiquen més, també copsem com se senten interpel·lats. Les experiències viscudes tenen un balanç més positiu per a uns i més negatiu per a d’altres. Ens mostren les dues cares de la moneda de la realitat dels joves migrants.

Presentació i col·loqui posterior amb Souleymane Ba, actualment jove voluntari del projecte Prollema ( https://prollema.org)ique va arribar tot sol a Barcelona a punt de complir els 18 anys. Sessió dinamitzada per Teleduca.

19 h Projecció del documental “Khamsa ”, dirigit per Marc Almodóvar.

Espanya - 2022 – 50 min-VOSC.

  Khamsa (significa ‘cinc’ en àrab) és un viatge per les inquietuds i els somnis de cinc persones unides per una generació i les aigües de la Mediterrània, però separades per horitzons i entorns llunyans. Cinc joves, cinc poblacions mediterrànies, cinc històries. Hiba (25 anys, Beirut), Hakeem (25 anys, Alexandria), Seif (25 anys, Djerba), Nina (22 anys, Timezrit) i Ayoub (22 anys, Casablanca). A través de la seva pròpia veu i gravat amb els seus propis ulls, recorrem els universos d'aquests cinc protagonistes.

Presentació i col·loqui posterior amb Marc Almodovar, director del documental, José Sanchez, antropòleg i Josep Maria Navarro, de Sodepau.

 Diumenge 27 de novembre

 Acte de cloenda de la Setmana cultural al Centre cívic La Sedeta (Sicília, 321)

12 h Conta contes per al públic familiar i joc de carrer per a tothom sobre les migracions, a càrrec de Fronteres Invisibles.  

- El Conte! Lectura d’un conte amb imatges per explicar com s’articulen les discriminacions i el racisme, i com s’instal·len a la nostra societat. Per a infants fins a 12 anys. Sala d’actes.

- Joc de carrer. Joc de taula que evidencia la discriminació que pateixen les persones migrades. La persona participant esdevé el personatge protagonista del joc i l’objectiu és aconseguir el permís de residència. Tots els grups aniran acompanyats per un dinamitzador que anirà explicant i complementant el funcionament del joc amb els paral·lelismes de la realitat.

Finalment, es proposa un espai de debat per compartir opinions, sentiments i coneixements que han anat sorgint durant el joc, per sentir l’experiència vital dels que han patit directament els racismes que tractem al joc.

Per un públic general: infants, joves, persones adultes, gent gran, educadors... Plaça La Sedeta.

Exposicions

Espai d’exposicions del Centre cívic La Sedeta (Sicília 321)

 Del 21 de novembre al 7 de desembre

“Energia per a Tothom”, exposició informativa sobre l’eficiència energètica, els tipus d’energia i els factors claus de com podem actuar.

Adreçada a un públic familiar i a la ciutadania en general, aquesta exposició forma part del Programa Compartim un futur, de l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona).  

Llibreria La caníbal (Nàpols, 314)

Del 18 de novembre al 3 de desembre 

- Taula temàtica de títols al voltant dels reptes i il·lusions de les i els joves, i com ens afectaran els efectes del canvi climàtic, els límits del creixement i l’accés universal als recursos naturals. Consultar bibliografia a l’enllaç: https://lacanibal.net

Centre Cívic La Sedeta

Adreça:
Carrer de Sicília, 321
:
Gràcia
Barri:
el Camp d'en Grassot i Gràcia Nova
Població:
Barcelona
On
Centre Cívic La Sedeta
Quan
Des de 18/11/2022 al 27/11/2022

A Barcelona si t’avorreixes...és perquè vols!

Descobreix totes les activitats que la ciutat t’ofereix

Barcelona té molt per descobrir durant tot l’any