'Liberxina'

Traductor de Google:

Fifty years on from the events of May 1968, the exhibition ‘Liberxina. Pop and New Artistic Behaviour, 1966-1971’ offers art produced in Catalonia during this period, when pop art and new figuration emerged.

Artwork from the time shows the connection with international modernity associated with the new paradigms of freedom and revolution. The artists move between political militancy and hedonistic individualism, between the defence of figurative painting and new expanded or immaterial practices.

Pacifism, sexual revolution, a critique of capitalism and the exploration of individual creativity are some of the challenges expressed, along with resistance to the specific context of Francoism.

Schedule


Les propostes artístiques que es van produir a Catalunya durant la segona meitat de la dècada dels anys seixanta del segle XX, que compartien els ideals de renovació generacional i revolució que van esclatar en diversos nuclis internacionals, es presentaran en aquesta mostra, coincidint amb els 50 anys del maig del 68. Raoul Vaneigem, al seu Tractat de saber viure per a ús de les noves generacions (1967) parlava de l´entrada dins "una era enterament nova". A L´home unidimensional (1964), Herbert Marcuse va explicitar l´emergència del "gran rebuig" com a inici d´una revolta d´ordre cultural que havia de transformar la societat de dalt a abaix. Un retrat d'un moment de tensió i entusiasme que va obrir les portes a una nova sensibilitat.

Aquest periode ha patit fins ara una certa indefinició per part de la historiografia, que no sempre l'ha sabut encaixar, entre l´ocàs de l´informalisme i la irrupció del conceptual. És el moment de l´emergència del Pop Art i la Nova Figuració, que superava els posicionaments existencialistes de postguerra per assajar altres formes de resistència on l´homologació amb els models culturals internacionals és fonamental. Potser contradictori i efímer, l´art d´aquests anys mostra la connexió amb la modernitat internacional lligada als nous paradigmes de llibertat i revolució. Els artistes es mouen entre la militància política i l´individualisme hedonista, entre la reivindicació de la pintura figurativa i les noves pràctiques expandides o inmmaterials. Pacifisme, revolució sexual, crítica al capitalisme, exploració sense límits de la creativitat individual, són alguns dels reptes fonamentals que manifesten, als quals s´afegeix la resistència al context específic del franquisme.

Comissariat:
Àlex Mitrani i Imma Prieto

Museu Nacional d'Art de Catalunya

Address:
C Mirador Palau Nacional, 6*10
:
Sants-Montjuïc
Area:
El Poble-sec
Post Code:
08004
City:
Barcelona
Where
Museu Nacional d'Art de Catalunya
When
From 16/11/2018 to 22/04/2019.

You may also be interested in...

If you get bored in Barcelona...it's because you want to be!

Find out all the activities the city has in store for you

Barcelona offers plenty for discovery over the entire year