Exposició 'Amazònies El futur ancestral'

Traductor de Google:

Schedule

Others

Occur on:
Sala d'Exposicions.

«Amazònies. El futur ancestral» aborda la importància estratègica de la preservació de la regió amazònica a nivell global. S’hi exposen els darrers estudis científics i arqueològics que qüestionen molts dels paradigmes tradicionals i presenten evidències contrastades de la rellevància dels ecosistemes amazònics per preservar el nostre món i lluitar contra l'actual crisi climàtica. Aquests estudis demostren que més del 50% de l’Amazònia no és un bosc primari, sinó un paisatge induït. Els pobles indígenes i les comunitats locals han forjat els paisatges del bosc a tota la regió, han interactuat amb els seus ecosistemes durant milers d’anys, i han format en alguns casos la composició de les espècies dels boscos per adaptar-les a les seves necessitats

Però lluny de ser una exposició fatalista sobre la complexa situació actual de la regió, la mostra busca estimular i conscienciar l'espectador sobre la importància de la preservació del més gran ecosistema selvàtic del món, i presenta un recorregut per diferents projectes i treballs de creadors i creadores de la regió que abordaran des de pràctiques diferents els grans reptes de l’Amazònia d’avui.

L’exposició planteja un itinerari totalment immersiu que permeti escoltar els sorolls de la selva gràcies a les darreres investigacions sonores, i endinsar-se en nous universos dissenyats especialment per a les instal·lacions del CCCB per creadors de les comunitats locals. De la mà dels principals científics i investigadors de la regió, el visitant podrà conèixer les claus dels reptes que planteja la preservació de l’ecosistema amazònic. La necessitat d'establir mecanismes internacionals de protecció que ajudin els països amazònics a establir polítiques de desenvolupament sostenible i equilibrat és un dels altres eixos fonamentals d’un discurs que ens interpel·la a tots.

«Amazònies. El futur ancestral» presenta una nova cronologia i epistemologia de la regió; apropant el visitant a espais de gran valor simbòlic al territori, com la maloca, entesa com el lloc de la paraula, on es donarà a conèixer la immensa diversitat de llengües presents a la panamazònia, un univers plural en risc de desaparició.

Les cosmovisions indígenes estaran presents de manera transversal al llarg de l’exposició, a través de diverses creacions artístiques encarregades expressament a diversos artistes i col·lectius indígenes que treballaran in situ a Barcelona: MAHKU (Brasil - Huni Kuin), Rember Yahuarcani (Perú - Uitoto), Santiago Yahuarcani i Nereyda López (Perú - Uitoto), Elías Mamallacta (Equador - kichwa) i Olinda Silvano (Perú – Shipibo-konibo).

Per entendre l’Amazònia, també cal conèixer el funcionament de l’ecosistema global, amb la importància de la regió en el funcionament hídric del planeta, i l’impacte de l’augment de la temperatura, l’absorció de CO2 i el paper de la biodiversitat.

L’exposició es planteja com un espai de diàleg entre la saviesa indígena i els darrers desenvolupaments científics, sota la urgència de consolidar un relat decolonial i assentar les bases d’articulació dels drets dels ens no humans.

Comissari: Claudi Carreras

Amb la col·laboració de Jõao Paulo Barreto, Eliane Brum, Andrés Cardona, Emilio Fiagama, Lilian Fraiji, Valério Gomes, Nelly Kuiru, Eduardo Neves, Daiara Tukano, Rember Yahuarcani i Joseph Zárate, i la participació del Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques de la UPC

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona - Sala d'Exposicions

Address:
Carrer de Montalegre, 5
:
Ciutat Vella
Neighborhood:
el Raval
City:
Barcelona
Where
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona - Sala d'Exposicions
When
From 12/11/2024 to 04/05/2025

You may also be interested in...

If you get bored in Barcelona...it's because you want to be!

Find out all the activities the city has in store for you

Barcelona offers plenty for discovery over the entire year