"Ciència fricció"

Traductor de Google:
Exhibitions. This exhibition will be at the CCCB [Barcelona Centre for Contemporary Culture]

The «Ciència fricció. Vida entre espècies companyes» [“Science Friction, life among companion species”] exhibition is based on scientific evidence that all species on earth are joined by symbiotic and interdependent relationships. In nature, there are no autonomous or independent organisms; they all make up an ecosystem where they all comingle. These species make up a network of collaborations, mutations and exchanges that we are a part of, as companions.

This paradigm shift implies that the human species is not an exceptional nor superior species. Ultimately, symbiosis questions that very concept of human supremacy, the idea that nature and all living beings are at our beck and call.

Highlighting this change of perspective, the exhibition is inspired by the work of two key figures in contemporary scientific culture:  Donna Haraway  and   Lynn Margulis. They both stand out due to the importance they attribute to the symbiosis and collaboration between species, as well as their interest in scientific communication and narrative.

Schedule

El punt de partida de la mostra és l’evidència científica que totes les espècies terrestres estan unides per relacions simbiòtiques i interdependents. En la natura no hi ha organismes autònoms o independents; tots formem part d’ecosistemes integrats els uns en els altres. Les espècies configurem una xarxa de col·laboracions, mutacions i intercanvis en la qual convivim com a companyes.Aquest canvi de paradigma implica que l’espècie humana no és una espècie excepcional ni superior. En última instància, la simbiosi posa en qüestió la supremacia humana, la idea que el conjunt de la natura i tots els éssers vius estan al servei del nostre benestar.

Per relatar aquest canvi de perspectiva, l’exposició s’inspira en l’obra de dues figures clau en la cultura científica contemporània: Donna Haraway i Lynn Margulis. Totes dues destaquen per la importància que atorguen a la simbiosi i la col·laboració entre espècies, així com pel seu interès en la comunicació i la narrativa científica.

La transició de l'antropocentrisme al biocentrisme recorre tota l’exposició. El visitant hi trobarà una selecció d’obres artístiques en suports diversos, com les instal·lacions immersives audiovisuals i sonores, la realitat virtual, la pintura, el dibuix i el cinema d'avantguarda, a més de peces de divulgació científica.

La comissària de la mostra , Maria Ptqk , hi ha aplegat una sèrie de creadors, pensadors i científics d’arreu del món que exploren les relacions entre espècies: Shoshanah Dubiner, David Domingo, Rubén Duro, John Feldman, Christie Lyons, Petra Maitz, Dominique Koch, Susana Talayero, Maria Sibylla Merian, Toni Serra/Abu-Ali, Gustafsson&Haapoja, Mary Maggic, Richard Pell / Center for Postnatural History, Saša Spačal, Terence McKenna, Peter Bergmann, Museo del Hongo, Max Reichmann, Dimas Paredes Armas, Walon Green, Cleve Backster, Marshmallow Laser Feast, Quimera Rosa, Marley Jarvis, Laurel Hiebert y Kira Treibergs, Louis Bec, Pinar Yoldas, Diana Toucedo, Donna Haraway, Vinciane Despret, Jaime Serra Palou, Paulo Tavares, Ernesto Casero, Helen Torres, Paula Bruna, Associació Zuhari, Joan Martínez-Alier, Fabiola Leyton, Mercè Piqueras, Joan Romanyà i Ricard Guerrero, a més de fongs, líquens, bactèries i altres microorganismes.

Activitats

El projecte «Ciència fricció» s’expandeix més enllà de la mostra, ja que comprèn moltes altres activitats com ara tallers, debats, projeccions, itineraris i altres propostes que es desplegaran al llarg dels pròxims mesos. El punt de partida d’aquest programa és, d’una banda, les dues jornades de portes obertes el dissabte 12 i diumenge 13 de juny. De l’altra, una xerrada en el marc de la Biennal Ciutat i Ciència entre Vinciane Despret, Donna Haraway i Maria Ptqk dissabte 12 de juny a l’escenari central de la plaça de Joan Corominas. 

L’exposició del CCCB representa la culminació d’un cicle de recerca més ampli iniciat el 2017 amb una exposició produïda per l’espai virtual del Centre d’arts visuals Jeu de Paume de París.

Per últim, durant el mes d'agost, els més petits podran aprendre gaudint al taller de creació i animació “Bioscopi. Criatures imaginàries” i a les visites guiades en família i jocs de pistes

La mostra ha comptat amb la col·laboració i l’assessoria científica de Ricard Guerrero, catedràtic de microbiologia de la Universitat de Barcelona, i Rubén Duro Pérez, divulgador científic.

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona - Sala d'Exposicions

Address:
Montalegre, 5
:
Ciutat Vella
Neighborhood:
el Raval
City:
Barcelona
Where
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona - Sala d'Exposicions
When
From 12/06/2021 to 28/11/2021

You may also be interested in...

If you get bored in Barcelona...it's because you want to be!

Find out all the activities the city has in store for you

Barcelona offers plenty for discovery over the entire year