'Corpus Infinitum'

Traductor de Google:

Contemporary art. Denise Ferreira da Silva and Arjuna Neuman promote ways of inhabiting the world as alternatives to colonialist capitalism.

How can we understand existence, beyond the notions of   nature and  world left to us by illustration? How can we get closer to what exists with prioritising the subject and its supposed sovereignty over the rest of the species?

Corpus Infinitum, which brings together the collaborative filmic work of   Denise Ferreira da Silva (Rio de Janeiro, 1963) and  Arjuna Neuman (born in an aeroplane in 1984, with two nationalities), moves forward in this direction.

The display includes installations of the films they have created to date:  Serpent Rain (2016),  4 Waters – Deep Implicancy (2019) and  Soot Breath // Corpus Infinitum (2020), as well as related archive material.


Schedule

Com podem entendre l’existència, més enllà de les nocions de  natura món que ens va llegar la Il·lustració? Com podem acostar-nos a tot allò que existeix sense prioritzar el subjecte i la seva suposada sobirania sobre la resta de les espècies?  Corpus Infinitum, que aplega el treball cinematogràfic col·laboratiu de  Denise Ferreira da Silva (Rio de Janeiro, 1963) i  Arjuna Neuman (nascut en un avió el 1984, té dues nacionalitats), avança en aquesta direcció. L’exposició presenta una sèrie de pel·lícules en les quals, a partir dels quatre elements –aigua, terra, foc i aire–,  els artistes reflexionen sobre una existència interdependent, apostant per un temps i uns valors que reimaginin el coneixement i la vida d’una altra manera, des d’una perspectiva multiespècie. La mostra inclourà instal·lacions de les pel·lícules que han realitzat fins avui:  Serpent Rain (2016),  4 Waters – Deep Implicancy (2019) i  Soot Breath // Corpus Infinitum (2020), així com material d’arxiu que hi està relacionat.

En aquestes pel·lícules, la composició i descomposició del món s’estructura a través dels quatre elements de la natura. Són composicions fractals, que se situen entre l’univers quàntic, l’orgànic, la història i la cosmologia,  inspirant-se en les arts visuals, les ciències i la filosofia. Les obres són un compendi de micropaisatges i macropaisatges, d’animació i imatges d’arxiu de caràcter documental, muntades d’acord amb referències que van de la mecànica quàntica al blues, passant per filosofies diverses, per maneres de saber contrahegemòniques, per la física clàssica, la teoria colonial i la cartomància.

L’obra de Ferreira da Silva i Neuman es construeix a partir de la recerca combinada de sengles creadors, filòsofa i artistes, i de la visió planetària del món que té Ferreira da Silva com un tot o un  plenum, un  corpus infinitum, un terreny complex en el qual els entorns humà, geològic, bacteriològic i meteorològic no constitueixen formes i fenòmens independents. Com a experiments d’entrellaçament i noves vies per al «pensament del món», l’obra de Ferreira da Silva i Neuman proposa  alternatives a les conseqüències destructives del coneixement occidental derivat de la modernitat. Què suposa desordenar el pensament occidental? Quins altres sistemes del coneixement –a través de cultures, temps, espai i forma– podem aprendre, aprehendre o reaprendre? L’obra critica la llarga persistència d’estructures sistemàtiques colonials i capitalistes, qüestionant el seu efecte sobre l’ecologia, formes d’extractivisme, el territori, l’esclavitud –històrica i en el present–, la sobirania i la migració.

Un projecte de Denise Ferreira da Silva i Arjuna Neuman

Museu d'Art Contemporani de Barcelona

Address:
Plaça dels Àngels, 1
:
Ciutat Vella
Neighborhood:
el Raval
City:
Barcelona
Where
Museu d'Art Contemporani de Barcelona
When
From 28/04/2023 to 24/09/2023

Website

Web venda d'entrades:
https://www.macba.cat

You may also be interested in...

If you get bored in Barcelona...it's because you want to be!

Find out all the activities the city has in store for you

Barcelona offers plenty for discovery over the entire year