Fernand Deligny. ‘Asylum elogy’

Traductor de Google:

Experimental forms. The exhibition includes Fernand Deligny's attempts at taking up the practice of educator, working with delinquent, psychotic and even autistic children and teenagers.

To allow [children] to live life according to their ways of being, Fernand Deligny invented an experimental device outside institutions, a living environment outside language, a language.

This exhibition features writings by Deligny, inspired by the autistic child Janmari’s «tracing»; the famous mapping of children’s «wandering lines», sketched by non-professional educators (workers, farmers, students) who lived together 24 hours a day with children, and images —photographs, films, paintings — produced throughout this quest for «the common human».

Further information.

Schedule

Comissariat: Sandra Alvarez de Toledo, Anaïs Masson i Martín Molina Gola, amb l’ajut de Gisèle Durand Ruiz i Jacques Lin

Una coproducció amb el Centre Régional d’Art Contemporain, Occitània / Pirineus Mediterrània (Sète, França)


Fernand Deligny va néixer el 1913 a Bergues, al nord de França. Primer va ser mestre de nens inadaptats, l’any 1938, a París i Nogent-sur-Marne, i després educador a l’institut medicopedagògic de l’hospital psiquiàtric d’Armentières durant la Segona Guerra Mundial. L’any 1943, va fundar els primers centres de prevenció de la delinqüència a Lilla, i posteriorment va assumir la direcció del Centre d’observation et de triage (centre d’observació i triatge) de Lille, que va convertir en un lloc obert, dirigit per obrers i membres de la resistència. A París, l’any 1947, va fundar, amb membres del Partit Comunista, una associació per al «tractament gratuït» de joves delinqüents i psicòtics, La Grande Cordée, que va funcionar uns quinze anys.

A partir de 1967 i de conèixer el Janmari, un nen de deu anys, autista i afectat de mutisme, va impulsar una xarxa informal de suport als nens autistes, a les Cevenes, una regió de tradició protestant al sud de França. La xarxa va existir fins a la dècada de 1980.

 «El meu projecte era escriure», va afirmar Deligny: per a ell, escriure era una activitat constant, existencial, el laboratori permanent de la seva pràctica com a educador. Entre els aforismes de Graine de crapule (1945), un pamflet virulent contra les pràctiques de reeducació, i L’Enfant de citadelle, una autobiografia inacabada i inèdita de 6.000 pàgines, de la qual hi ha 81 versions, va publicar fins a una vintena de llibres. Va morir el 1996 a Monoblet.

La vida i l’obra de Deligny són indissociables de les seves «temptatives» per permetre que els nens i adolescents que li van ser confiats —delinqüents, psicòtics, i més endavant autistes— visquessin d’acord amb les seves «maneres de ser», més que no pas segons les regles socials de l’educació. Va desenvolupar aquestes experiències primer dins les institucions i després «a fora», on va poder inventar una manera de viure pròpia i un territori comú amb total independència. La perspectiva d’aquest «a fora» és la primera condició de les temptatives de Deligny; la segona és l’experimentació. Per designar el territori fragmentat, manipulat, precari, de la xarxa de les Cevenes, parla d’un «rai».

El rai es defineix per llocs (campaments o granges), una organització, una llengua i unes pràctiques que ens cuidarem de no anomenar artístiques, ja que l’art segueix sent un horitzó per a Deligny.

Aquesta exposició, titulada Elogi de l'asil, és una oportunitat per qüestionar aquest horitzó, per escenificar les formes experimentals invertides en la temptativa de les Cevenes: l’escriptura de Deligny, inspirada en el «traç» en infinitiu del Janmari, el nen autista; la famosa cartografia de les «línies errants» dels nens, dibuixades per educadors no professionals (obrers, camperols, estudiants) que convivien les 24 hores del dia amb els nens, i les imatges —fotografia, cinema, pintura— produïdes al llarg d’aquesta cerca de «l’humà comú».

La Virreina Centre de la Imatge

Address:
C la Rambla, 99
:
Ciutat Vella
Neighborhood:
el Raval
City:
Barcelona
Where
La Virreina Centre de la Imatge
When
From 18/11/2023 to 14/04/2024

You may also be interested in...

If you get bored in Barcelona...it's because you want to be!

Find out all the activities the city has in store for you

Barcelona offers plenty for discovery over the entire year