‘The guided hand. Josefa Tolrà (1880-1959) - Madge Gill (1882-1961). Visionary women’

Traductor de Google:

Ubicació: Sala 64

Psychic drawing. Two unique artists linked to esoteric knowledge and creation guided by automatism.

The extraordinary legacies of Josefa Tolrà and Madge Gill, practically unpublished, were generated by overflowing academic art and in the development of psychic drawing, automatic writing and textile work of singular beauty.

With no artistic or literary training, both of them drew subtle worlds populated by astral presences, writing about the planets, reflecting on scientific and moral issues and sending out pacifist messages.

Their works currently feature in lectures and exhibition rooms at museums such as the Museo del Prado, the MACBA, the George Pompidou and the Albertina.

Further information and tickets

Schedule

Aquesta exposició presentarà i analitzarà la singular creativitat de dues dones, la catalana Josefa Tolrà (1880-1959) i la britànica Madge Gill (1882-1961). Artistes de vasta producció que mai van pensar en ser reconegudes amb aquesta condició, les dues molt vinculades als sabers esotèrics i la metodologia de l’acte creador guiat per l’automatisme de l’estat alterat de la consciència: “la mà guiada”.

Els seus llegats extraordinaris, pràcticament inèdits, es van generar desbordant l’art acadèmic i en el desenvolupament del dibuix psíquic, l’escriptura automàtica i l’obra tèxtil de bellesa singular. Les seves creacions ens permeten avui analitzar des d’altres perspectives l’art de la primera meitat del segle XX a Europa i amb això reconèixer-nos en nous relats estètics i ètics de la cultura moderna: noves espiritualitats laiques (espiritisme, teosofia, antroposofia), altres paradigmes de l’art (dissolució de l’autoria, procés col·laboratiu de creació), la recuperació de tècniques de l’art de les dones (dibuix, brodats, dietaris), la funció sanadora de l’art (obra no comercial ni d’espectacle), els sabers esotèrics (tarot, astrologia, pèndul, imposició de mans, profecies) i la potència i l’experiència d’una mística instintiva i alliberadora que és una vivència de transcendència per a les classes humils.

Aquestes artistes formen part d’una genealogia de l’art de dones que lluny de l’avantguarda estètica europea formen una “rereguarda” mística que des de l’espai domèstic omple l’exili interior d’una intensa experiència psíquica i una poderosa creativitat. Sense formació artística ni literària, ambdues dibuixen mons subtils poblats de presències astrals, escriuen sobre els planetes, reflexionen sobre qüestions científiques i morals i emeten missatges pacifistes. Actualment les seves obres abandonen la marginalitat patrimonial per ocupar espai i lectures en importants museus d’art modern i contemporani com el Museo del Prado, el Macba, el George Pompidou o l’Albertina.

Museu Nacional d'Art de Catalunya

Address:
C Mirador Palau Nacional, 6*10
:
Sants-Montjuïc
Neighborhood:
el Poble-sec
City:
Barcelona
Where
Museu Nacional d'Art de Catalunya
When
From 06/07/2023 to 05/11/2023

You may also be interested in...

If you get bored in Barcelona...it's because you want to be!

Find out all the activities the city has in store for you

Barcelona offers plenty for discovery over the entire year