Mey Rahola (1897-1959). The new photographer

Traductor de Google:

Photography. For the first time, the Museu Nacional showcases the career of this pioneering photographer.

Mey Rahola (Lleó, 1897 - Vaucresson, 1959) was one of the first women to make a name for herself in the field of artistic photography in Spain. In a very short time between 1934 and 1936, what had been a hobby became part of the public domain through exhibitions, prizes and publications.

Rahola was a photographer in every way possible for a woman of her time: a modern amateur who exhibited publicly in salons and competitions, a professional with a brief career as a photojournalist, and finally, a humanist photographer working far away from the bright lights and the public eye. A body of her work has been handed down, signed and well-organised, but forgotten for more than half a century. Her personal collection has been battered by the vagaries of history, remaining dispersed among the family for many years.

This exhibition follows a chronological path divided into three stages that reflect the changes in her photographic work, which in turn follows the course of the great political crises of the century: 1931-1936, 1937-1945 and 1946-1959.

It is presented as a triptych that highlights the coherence of a career that was always attentive to the concerns of the times, despite the historical changes of direction.

Schedule

Mey Rahola (Lleó, 1897-Vaucresson, 1959) va ser una de les primeres dones en fer-se un nom en l’àmbit de la fotografia artística a Espanya. En molt poc temps, entre 1934 i 1936, la seva afició va adquirir una dimensió pública a través d’exposicions, premis i publicacions.

Afirmant-se com a fotògrafa més enllà de l’àmbit familiar, Mey Rahola va participar en la construcció del nou paper de la dona en l’esfera pública durant la II República: una dona independent, viatgera, empàtica i irònica. La guerra i l’exili van truncar aquesta carrera prometedora, però va seguir fent fotografies ambicioses, professionalment durant la Segona Guerra Mundial i després com a aficionada. 

Mey Rahola va ser fotògrafa de totes les maneres possibles per a una dona del seu temps: aficionada moderna amb projecció pública en salons i concursos, professional amb una breu vocació de fotoreportera i, finalment, fotògrafa humanista allunyada de la llum pública. Va llegar una obra d’autora, firmada i ordenada, però que ha romàs oblidada durant més de mig segle. El seu fons personal ha rebut les sotragades de la història i ha restat durant molts anys dispers en la família. Per primer cop, el Museu Nacional posa en valor la trajectòria d’aquesta fotògrafa pionera. A més, durant el 2020 i el 2021 s’ha adquirit un total de 14 de les seves obres, a través del Pla Nacional de Fotografia, que es podran veure a l’exposició.

Aquesta, de caràcter antològic, segueix un itinerari cronològic en tres etapes que reflecteixen les transformacions de la seva pràctica fotogràfica, que a la vegada es succeeixen al ritme de les grans crisis polítiques del segle: 1931-1936, 1937-1945 i 1946-1959. Es planteja com un tríptic que posa en valor la coherència d’una trajectòria constantment atenta a les inquietuds del seu temps malgrat les ruptures històriques.

Simultàniament, el Museu de l’Empordà presentarà una exposició que posarà l’accent en el gènere fotogràfic en què més va destacar la Mey Rahola als anys 1930, el de les marines. Com la fotografia, la navegació esportiva va ser per a ella un espai d’emancipació i d’afirmació al qual la Guerra Civil, amb el seu rastre de destrucció i exili, va posar punt i final. Han quedat, però, empremtes d’aquell idil·li modern que permeten avui reconstruir-lo i revelar la mirada i la trajectòria artística d’una dona única.

Aquest projecte s’emmarca dins del programa d’activitats del Centenari de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya 2023.

Museu Nacional d'Art de Catalunya

Address:
C Mirador Palau Nacional, 6*10
:
Sants-Montjuïc
Neighborhood:
el Poble-sec
City:
Barcelona
Where
Museu Nacional d'Art de Catalunya
When
From 25/11/2022 to 22/06/2023

You may also be interested in...

If you get bored in Barcelona...it's because you want to be!

Find out all the activities the city has in store for you

Barcelona offers plenty for discovery over the entire year