'Sade. Freedom or Evil’

Traductor de Google:

Exhibition. The aesthetic, philosophical and political legacy of the Marquis of Sade in contemporary culture.

Sade. Freedom or Evil explores the influence of the controversial Marquis de Sade in the field of thought from the early 20th-century to the present day. 

The exhibition includes documentation of the historical performances of Jean Benoît and Jean-Jac­ques Lebel; photographic projects by Marcelo Brodsky, Robert Mapplethorpe, Pierre Molinier and Susan Meiselas, and references to works of literature, cinema and comic books, along with videos of interviews with philosophers and researchers.

There’s also a chance to contemplate installations by artists such as Laia Abril, Paul Chan, Shu Lea Cheang, Teresa Margolles, Joan Morey and Kara Walker; new productions by Joan Fontcuberta and Domestic Data Streamer, and references to stage works by Angélica Liddell, Albert Serra, Candela Capitán and others.

Further information

Schedule

«Sade» explora les implicacions estètiques, filosòfiques i polítiques del llegat de l’escriptor llibertí Donatien Alphonse François Sade (1740-1814) en la cultura contemporània.

Durant la seva vida, Sade va patir la repressió, la presó i la censura, i es va escapar per poc de la guillotina; va estar a la presó durant vint-i-set anys i va acabar la seva carrera muntant obres de teatre al manicomi de Charenton, als afores de París. No obstant això, el redescobriment i la publicació de les seves obres al segle XX va fer que noves generacions d’escriptors i artistes adoptessin la seva filosofia transgressora i el seu missatge revolucionari com un mitjà d’alliberament de les normes socials i de la moral. És un personatge polèmic, revolucionari i alliberador per a uns, o perniciós i corruptor per a uns altres. El dilema és si llegir Sade com un filòsof a qui cal interpretar seriosament o com un novel·lista que es limita a construir fantasies extremes. Per superar aquesta contraposició, podem considerar que Sade ens proposa un desafiament: per la via de la ficció, ens convida a imaginar els límits i els perills de la sobirania del desig. Servint-nos de guia o mediador, ens porta a preguntar-nos si els seus escrits representen una filosofia de la llibertat, emancipadora i subversiva, o una filosofia del mal, que mostra la dimensió excessiva i violenta de l’experiència humana.

El tema de l’exposició són els múltiples ressons i encar­nacions d’una icona cultural controvertida, i remet a les diferents maneres de llegir el llegat d’aquest autor. A tra­vés de la recepció de les obres de Sade per part d’artis­tes i intel·lectuals i de la seva presència en la cultura de masses constatem l’impacte dels seus polèmics escrits. L’abundant producció cultural que es refereix directament o indirectament a Sade és un símptoma de la fascinació,incomoditat i ambivalència que les seves idees van pro­vocar en el segle XX, del seu potencial subversiu i de la mesura en què els seus escrits ressonen encara avui dia. L’exposició convidarà el públic a revisar estereotips, com els associats al terme  sadisme, i a reflexionar sobre com Sade pot provocar commoció i horror, d’una banda, ser aclamat com la personificació de la revolució, de l’altra, i trobar alhora expressió en múltiples aspectes de la cultura contemporània.

L’exposició rastrejarà el gir envers les idees trans­gressores de Sade en moments de canvis sociohistòrics i crisis al llarg dels últims cent anys. La primera meitat de segle XX va ser testimoni d’un autèntic culte a Sade, com una veu de resistència i un referent per als debats sobre la llibertat i el mal. La segona meitat va popularit­zar la seva figura, aprofitant el seu paper polèmic per explorar els límits de la representació de l’erotisme, a la vegada que contribuïa a l’alliberació de les pràctiques sexuals no normatives, com el BDSM. En el segle XXI, les referències sadianes han format part de les reflexions sobre les categories de gènere i han estat invocades per artistes i intel·lectuals  queer.

El recorregut va des de la celebració de l’autor per part d’algunes figures fonamentals de les avantguardes (Guillaume Apollinaire, Georges Bataille, Salvador Dalí, Toyen i Man Ray, entre d’altres) i la visió crítica de Pier Paolo Pasolini, fins a reflexions d’artistes contemporanis que parlen de la llibertat d’expressió, la transmutació dels rols de gènere, la institucionalització del terror i el paper de la imaginació pornogràfica en la societat de consum. L’exposició compta amb documentació de les  performances històriques de Jean Benoît i Jean-Jac­ques Lebel, projectes fotogràfics com ara els de Marcelo Brodsky, Robert Mapplethorpe, Pierre Molinier i Susan Meiselas, a més de literatura, cinema, còmics i vídeos d’entrevistes amb filòsofs i investigadors. Instal·lacions d’artistes com Laia Abril ( On Rape, 2020), Paul Chan ( Sade for Sade’s Sake, 2009), Shu Lea Cheang ( Sade X, 2019), Teresa Margolles ( PM 2010, 2012), Joan Morey ( Gritos & Susurros, 2009) i Kara Walker ( 8 Possible Begin­nings or: The Creation of African-America, 2005) con­viuen en la mostra amb noves produccions a càrrec de Joan Fontcuberta, Domestic Data Streamers i la posada en escena, filmada, d’un fragment de l’obra  Le retour de Sade, de Bernard Noël (dirigida per Guillem Sánchez Garcia i interpretada per Clàudia Abellán i Joel Cojal).

Comissariat:  Alyce Mahon Antonio Monegal

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

Address:
C Montalegre, 5
:
Ciutat Vella
Neighborhood:
el Raval
City:
Barcelona
Where
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
When
From 11/05/2023 to 15/10/2023

You may also be interested in...

If you get bored in Barcelona...it's because you want to be!

Find out all the activities the city has in store for you

Barcelona offers plenty for discovery over the entire year