Exposició 'Xavier Carbonell. L'esmalt clivellat'

Traductor de Google:

Schedule

CRUÏLLES, ENTREFOCS, SOLANES I OBAGUES D'UN VIURE

Aquesta mostra presenta un trajecte per l’empremta del compositor i musicòleg Xavier Carbonell i Castell (Barcelona, 1952 - Palma, 2022).

Estructurat en forma de cinc retaules dissenyats per l'autor que recullen traces del seu recorregut vital, i en diàleg amb una tria de textos i un documental, el trajecte planteja la voluntat constant de traspassar límits i fronteres des de l'escolta, la vida i l'escriptura.

L’obra de Carbonell es pot situar dins el marc, de límits imprecisos, de la creació europea i nord-americana dels darrers quaranta anys: un espai definit per un art sonor allunyat dels objectius i dels paràmetres de les avantguardes dels anys seixanta, solcat per autors de diferents àmbits i generacions que han transfigurat l’univers de les músiques recents. Tot i la pertinença de Carbonell a aquest marc multigeneracional i estètic, i la seva proximitat a camins com els de Morton Feldman, Giacinto Scelsi o Gérard Grisey, el seu corpus compositiu es perfila com un unicum tant en el context local com en l’hispànic que ha marcat profundament tota una generació.Format a Barcelona com a intèrpret i com a compositor, el mestratge de Joan Guinjoan, Corium Aharonian i Luigi Nono acompanya un estudi profund de les fonts històriques i de la iconografia musical des dels pobles prehispànics fins a l’actualitat, així com de les músiques de tradició oral de la mediterrània occidental. Fortament implicat en les lluites llibertàries de la Transició, en un viratge vital decisiu decideix establir-se a Mallorca el 1981 a la recerca d’un desert fecund, d'un punt de recolliment radicalment allunyat dels circuits establerts per poder transcendir i bregar, per treballar i explorar en una empresa única des de la consciència precisa dels límits.

Carbonell ha elaborat un univers personal singular, identificable i evident en l'escolta. Bastida sobre uns eixos constants, la seva música s'entén com a via de contemplació, com un viatge aventurat cap als paisatges de l’ànima i com a centre d’atenció per a transcendir. El temps en suspensió en una sonoritat orgànica, sempre mòbil i canviant, embasta un teixit auster i oscil·lant entre la presència i l'absència: un gest sonor que crea espais ressonants i que enllaça llocs, temps, batecs i traces de vida.

En ocasió de l'homenatge que el festival Encontre Internacional de Compositors li va dedicar l'any 2016, l'autor va escriure un breu poemari a partir del qual va triar un seguit d'objectes de la seva col·lecció personal en forma de cinc seccions o retaules profans, amb els següents títols: I – Inicis d'un caminar, II – Llocs o estances transformadores, III – Contemplació, IV – Exilis i deserts, V – El damer activat, el camí envers el final.Aquests retaules emmarquen la projecció del documental L'esmalt clivellat, que el cineasta Doménec Boronat va dedicar al compositor el 2017.Presentada pòstumament a Palma la primavera passada i per primer cop a la seva ciutat natal en aquesta ocasió, la mostra és un reconeixement a una de les veus més sòlides i singulars de la música actual.

Museu de la Música - L'Auditori

Address:
Carrer de Lepant, 150
:
Eixample
Neighborhood:
el Fort Pienc
City:
Barcelona
Where
Museu de la Música - L'Auditori
When
From 22/09/2022 to 29/01/2023

You may also be interested in...

If you get bored in Barcelona...it's because you want to be!

Find out all the activities the city has in store for you

Barcelona offers plenty for discovery over the entire year