‘Barcelona capital mediterrània’

Traductor de Google:

‘Barcelona capital mediterrània’ looks at the role that Mediterranean commerce played in generating the resources and social diversification which enabled the municipality of Barcelona be conceived.

This exhibition forms part of the MUHBA cycle devoted to the link between the sea and the history of Barcelona, which started in 2017 with ‘El port franc i la fàbrica de Barcelona’ and which concludes at the end of 2019 with the exhibition ‘El port modern, segles XIX-XX’, organised in collaboration with Port de Barcelona.

Schedule


La metamorfosi medieval, segles XIII-XV
L´exposició aborda el paper que va tenir l´activitat comercial mediterrània en la generació dels recursos i la diversificació social que permeté el naixement del municipi de Barcelona. S´hi desglossen els grups socials en què va quedar estructurada aquella renovada societat, capitanejada per l´elit de prohoms enriquits pels negocis, i s´hi descriu la reordenació dels equilibris que va portar a gestar les institucions en què es va anar organitzant. La ciutat, amb el Consell de Cent, els consellers i la resta de càrrecs municipals, va passar de ser una propietat dels comtes reis gestionada pels seus oficials a esdevenir un subjecte de negociació política amb la monarquia i els dos estaments privilegiats, la noblesa i l´Església.
Tot i ser itinerant, el poder de la monarquia es veia representat al cor de la ciutat pel Palau Reial Major. Hi residien les dues úniques entitats de la corona que no viatjaven seguint el sobirà: l´arxiu reial i el mestre racional.

La conquesta del litoral, segle XXI
L´enderroc de la muralla de mar entre 1878 i 1881 obria Barcelona al litoral, però les línies ferroviàries establertes a la costa constrenyien la trobada de la trama urbana amb la Mediterrània. Cent anys després, els projectes encetats en la dècada de 1980 van ser decisius per a la conformació d´un litoral obert, que la gent de la ciutat ha anat fent seu, en un procés de conquesta que avui encara té reptes pendents importants.

Aquest projecte expositiu forma part del cicle dedicat pel MUHBA al vincle marítim en la història de Barcelona, que es va iniciar el 2017 amb El port franc i la fàbrica de Barcelona i s´ha de cloure a finals del 2019 amb l´exposició 'El port modern, segles XIX-XX', organitzada en col·laboració amb el Port de Barcelona.

Museu d'Història de Barcelona - Plaça del Rei

Address:
Pl Rei, 9
:
Ciutat Vella
Area:
El Barri Gòtic
Post Code:
08002
City:
Barcelona
Where
Museu d'Història de Barcelona - Plaça del Rei
When
From 30/03/2019 to 29/09/2019.

You may also be interested in...

If you get bored in Barcelona...it's because you want to be!

Find out all the activities the city has in store for you

Barcelona offers plenty for discovery over the entire year