‘Life or Theater? Charlotte Salomon (Berlin 1917 - Auschwitz 1943)’

Traductor de Google:

The Jewish artist Charlotte Salomon (1917-1943) was just twenty-six years old when she was deported and exterminated in Auschwitz. Her life, short but intense, was marked by love, death and a family history of suffering that led her to take refuge in art as a cathartic and salvational path.

Through the 782 gouaches that make up the exceptional work Life? or theater ?,a wide selection of which is presented in this exhibition, Charlotte Salomon sought to describe her life to find herself, to overcome the past and to try to live an ephemeral present on the eve of the Holocaust.

Schedule


Charlotte Salomon (1917-1943), artista jueva, tenia només vint-i-sis anys quan va ser deportada i exterminada a Auschwitz. La seva vida, curta però intensa, va estar marcada per l´amor, la mort i una història familiar de patiment que la va conduir a refugiar-se en l´art com a via catàrtica i de salvament. A través dels 782 guaixos que formen l´excepcional obra Vida? o teatre?, una amplia selecció dels quals es presenta en aquesta exposició, Charlotte Salomon va mirar de descriure la seva vida per trobar-se a si mateixa, per superar el passat i per mirar de viure un present efímer a les vigílies de l´Holocaust.

L´exposició Vida? o Teatre? Charlotte Salomon. Berlín, 1917 – Auschwitz, 1943 tindrà lloc al Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes a partir del 17 d´octubre del 2018 i romandrà oberta fins al 17 de febrer del 2019, comissariada per Ricard Bru, doctor en Història de l´Art i professor del Departament d´Art i Musicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, en col·laboració amb el Jewish Historical Museum d´Amsterdam.

El guió conceptual de l´exposició s´inscriu en la programació del Monestir de Pedralbes, un dels eixos principals del qual el configuren les línies de recerca i divulgació d´estudis de gènere i espiritualitat, i especialment de dones silenciades. Des d´aquest punt de vista, "Vida? o Teatre? Charlotte Salomon. Berlín, 1917 – Auschwitz, 1943" presenta l´obra única d´una artista negada i oblidada fins fa poques dècades que, tanmateix, és el reflex viu, intens i sentit de tota una època.

Vida? o teatre? és una autèntica obra d´art total a on hi conflueixen la pintura, el teatre, la literatura i la música. És una autobiografia dramatitzada i estructurada com si fos una obra teatral o una comèdia musical dividida en tres actes (pròleg, cos i epíleg), on els noms dels protagonistes estan lleugerament alterats respecte a la realitat i amb elements ficticis que transformen l´experiència vital de l´artista en una història dramàtica, catàrtica i curadora. Vida? o teatre? la formen 782 guaixos, del quals 237 seran presentats al Monestir de Pedralbes. L´obra, plena de referències a òperes, melodies i cançons populars, mostra la passió per la música i la seva concepció formal sembla inspirada pel llenguatge cinematogràfic. Alhora, a moltes de les escenes, Charlotte Salomon hi va superposar transparències amb comentaris, diàlegs i descripcions que ens ajuden a comprendre de manera narrativa tota la història. Així, va aconseguir una obra d´art única, ambiciosa i commovedora, que combinava imatge amb música i paraula a fi d´esdevenir una aportació artística única a la memòria cultural de l´Europa del segle XX.

Museu Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes

Address:
Bda Monestir, 9
:
Les Corts
Area:
Pedralbes
Post Code:
08034
City:
Barcelona
Where
Museu Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes
When
From 17/10/2018 to 17/02/2019.

You may also be interested in...

If you get bored in Barcelona...it's because you want to be!

Find out all the activities the city has in store for you

Barcelona offers plenty for discovery over the entire year