‘Velázquez and the Golden Age’

Traductor de Google:

This exhibition presents seven works by Velázquez and fifty other pieces by some of the Sevillian maestro’s finest international contemporaries. The themed display offers a contextualisation and better understanding of the originality of Velázquez as a narrator, breaking down the barriers of national schools.

The paintings of this genius are imbued with cosmopolitanism and his art takes on another dimension within the international context. Because of this the exhibition proposes a dialogue with works by artists such as Tiziano, Rubens, Giordano, Ribera, Brueghel the Elder, Van Dyck, Claudi de Lorena, Zurbarán and Murillo.

Schedule


L'obra de Diego de Velázquez (1599-1660) s'inscriu en un ampli context a causa del caràcter global de la monarquia espanyola, que regnava a la península Ibèrica però també a Flandes, a territoris d'Itàlia i en algunes zones d'Amèrica i Àsia, com a les Filipines. Aquest cosmopolitisme es reflectia en les col·leccions del rei, molt riques en pintures d'artistes d'aquests territoris. És dins d'aquest marc internacional on s'entén millor l'art de Velázquez.

La mostra ens acosta a aquest món de Velázquez a través de set obres del mestre sevillà i cinquanta obres més de grans artistes relacionades amb ell mateix. Obres d'artistes internacionals contemporanis al pintor espanyol ordenades seguint un criteri expositiu temàtic que permet entendre millor l'originalitat de Velázquez com a narrador. Alhora, la mostra possibilita que a cada secció es barregin artistes de procedències diverses, de manera que es trenca, efectivament, la barrera de les escoles nacionals.

CaixaForum Centre Social i Cultural

Address:
Av Francesc Ferrer Guàrdia, 6*8
:
Sants-Montjuïc
Area:
La Font de la Guatlla
Post Code:
08038
City:
Barcelona
Where
CaixaForum Centre Social i Cultural
When
From 16/11/2018 to 03/03/2019.

You may also be interested in...

If you get bored in Barcelona...it's because you want to be!

Find out all the activities the city has in store for you

Barcelona offers plenty for discovery over the entire year