“La Bohème”

Traductor de Google:
Shows. An opera about the fragility of happiness in a world of misery.

Àlex Ollé adapts La Bohème , one of Puccini’s most famous operas, setting the action in the modern day. Puccini’s original opera was in fact based on Henry Mürger’s novel Scenes de la vie de Bohème . So, the Liceu Theatre takes us on a journey to a working-class neighbourhood, where Mimi and Rodolfo, the stars of the show, had been happy in the past. The memory is accompanied by a desperation to recover those lost times.

The original work presents a context dominated by the effects of industrialisation, where the bourgeoisie took precedence over other social classes, and intellectualism was a yardstick that decided the position a person occupied in society. In a climate monopolised by secular, materialistic and scientific positivism, art became a daily reality for many people, as is the case of the characters in La Bohème.  

Alfons Flores is the stage designer of the show. As for wardrobe, the costumes are designed by Lluc Castells. Atalla Ayan, Anita Hartig, Roberto de Candia and Valentina Nafornita are some of the singers who, under the direction of Giampaolo Bisanti, give voice to the dialogue. Finally, the Theatre's Orchestra and Choir, accompanied by the Chamber Choir of the Palau de la Música Catalana and the children's choir Veus-Cor Infantil Amics de la Unió de Granollers, bring the music to life.

Schedule

Others

Occur on:
Gran Teatre del Liceu.

En un context dominat pels efectes de la industrialització, la preeminència dels valors burgesos i un clima intel·lectual monopolitzat pel positivisme laic, materialista i científic, l'art es va tornar realista. Així, aquesta Bohème de Puccini és "uno squarcio di vita" en el qual es parla de la fragilitat de la felicitat en un món de misèria, però de manera sentimentalitzada i atenuant la cruesa de la realitat social.

A Escenes de la vida bohèmia, els personatges imaginats per Mürger recorden amb nostàlgia la seva joventut com a artistes plens de penúries (el Cafè Momus, les festes i la pobre Mimì, atrapada per la mort en la flor de la joventut).

Àlex Ollé fa una relectura audaç de l'obra i la situa en un barri popular, l'escenari de l'obsessió per tornar al passat; un moment efímer on Mimì i Rodolfo van ser feliços. La música de Puccini ressona de manera sublim, tot retrobant l'essència mateixa de l'obra: els records com a fràgils vincles que ens mantenen suspesos a la vida.

La bohème, la bohème.Ça voulait dire on a vingt ans.La bohème, la bohème.Et nous vivions de l'air du temps.

Cançó "La bohème", lletra de Jacques Plante i música de Charles Aznavour.

ÒPERA EN QUATRE QUADRESLlibret de Giuseppe Giacosa i Luigi Illica, basat en Scènes de la vie de bohème d'Henri Murger.Estrena absoluta: 1/02/1896, al Teatro Regio de Torí.Estrena a Barcelona: 10/04/1898, al Gran Teatre del Liceu.Darrera representació al Liceu: 08/07/2016.Total de representacions al Liceu: 271.

Address:
C la Rambla, 51*59
:
Ciutat Vella
Neighborhood:
el Raval
City:
Barcelona
When
From 14/06/2021 to 02/07/2021

Website

Web venda d'entrades:
http://www.liceubarcelona.cat

You may also be interested in...

If you get bored in Barcelona...it's because you want to be!

Find out all the activities the city has in store for you

Barcelona offers plenty for discovery over the entire year