“Ciencia fricción”

Traductor de Google:
Exposiciones. Esta muestra llega al CCCB.

La exposición “Ciencia fricción. Vida entre especies compañeras” parte de la evidencia científica de que todas las especies terrestres están unidas por relaciones simbióticas e interdependientes. En la naturaleza no hay organismos autónomos o independientes; todos formamos parte de ecosistemas integrados los unos en los otros. Las especies configuramos una red de colaboraciones, mutaciones e intercambios en la que convivimos como compañeras.

Este cambio de paradigma implica que la especie humana no es una especie excepcional ni superior. En última instancia, la simbiosis pone en cuestión la supremacía humana, la idea de que el conjunto de la naturaleza y todos los seres vivos están al servicio de nuestro bienestar.

Para relatar este cambio de perspectiva, la exposición se inspira en la obra de dos figuras clave en la cultura científica contemporánea:   Donna Haraway  y  Lynn Margulis. Ambas destacan por la importancia que otorgan a la simbiosis y la colaboración entre especies, así como por su interés en la comunicación y la narrativa científica.

Horarios

Otros

Se celebra en:
Sala d'Exposicions.
Las localidades se venden en :
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

El punt de partida de la mostra és l’evidència científica que totes les espècies terrestres estan unides per relacions simbiòtiques i interdependents. En la natura no hi ha organismes autònoms o independents; tots formem part d’ecosistemes integrats els uns en els altres. Les espècies configurem una xarxa de col·laboracions, mutacions i intercanvis en la qual convivim com a companyes.Aquest canvi de paradigma implica que l’espècie humana no és una espècie excepcional ni superior. En última instància, la simbiosi posa en qüestió la supremacia humana, la idea que el conjunt de la natura i tots els éssers vius estan al servei del nostre benestar.

Per relatar aquest canvi de perspectiva, l’exposició s’inspira en l’obra de dues figures clau en la cultura científica contemporània: Donna Haraway i Lynn Margulis. Totes dues destaquen per la importància que atorguen a la simbiosi i la col·laboració entre espècies, així com pel seu interès en la comunicació i la narrativa científica.

La transició de l'antropocentrisme al biocentrisme recorre tota l’exposició. El visitant hi trobarà una selecció d’obres artístiques en suports diversos, com les instal·lacions immersives audiovisuals i sonores, la realitat virtual, la pintura, el dibuix i el cinema d'avantguarda, a més de peces de divulgació científica.

La comissària de la mostra , Maria Ptqk , hi ha aplegat una sèrie de creadors, pensadors i científics d’arreu del món que exploren les relacions entre espècies: Shoshanah Dubiner, David Domingo, Rubén Duro, John Feldman, Christie Lyons, Petra Maitz, Dominique Koch, Susana Talayero, Maria Sibylla Merian, Toni Serra/Abu-Ali, Gustafsson&Haapoja, Mary Maggic, Richard Pell / Center for Postnatural History, Saša Spačal, Terence McKenna, Peter Bergmann, Museo del Hongo, Max Reichmann, Dimas Paredes Armas, Walon Green, Cleve Backster, Marshmallow Laser Feast, Quimera Rosa, Marley Jarvis, Laurel Hiebert y Kira Treibergs, Louis Bec, Pinar Yoldas, Diana Toucedo, Donna Haraway, Vinciane Despret, Jaime Serra Palou, Paulo Tavares, Ernesto Casero, Helen Torres, Paula Bruna, Associació Zuhari, Joan Martínez-Alier, Fabiola Leyton, Mercè Piqueras, Joan Romanyà i Ricard Guerrero, a més de fongs, líquens, bactèries i altres microorganismes.

Activitats

El projecte «Ciència fricció» s’expandeix més enllà de la mostra, ja que comprèn moltes altres activitats com ara tallers, debats, projeccions, itineraris i altres propostes que es desplegaran al llarg dels pròxims mesos. El punt de partida d’aquest programa és, d’una banda, les dues jornades de portes obertes el dissabte 12 i diumenge 13 de juny. De l’altra, una xerrada en el marc de la Biennal Ciutat i Ciència entre Vinciane Despret, Donna Haraway i Maria Ptqk dissabte 12 de juny a l’escenari central de la plaça de Joan Corominas. 

L’exposició del CCCB representa la culminació d’un cicle de recerca més ampli iniciat el 2017 amb una exposició produïda per l’espai virtual del Centre d’arts visuals Jeu de Paume de París.

Per últim, durant el mes d'agost, els més petits podran aprendre gaudint al taller de creació i animació “Bioscopi. Criatures imaginàries” i a les visites guiades en família i jocs de pistes

La mostra ha comptat amb la col·laboració i l’assessoria científica de Ricard Guerrero, catedràtic de microbiologia de la Universitat de Barcelona, i Rubén Duro Pérez, divulgador científic.

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona - Sala d'Exposicions

Dirección:
Montalegre, 5
:
Ciutat Vella
Barrio:
el Raval
Ciudad:
Barcelona
Dónde
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona - Sala d'Exposicions
Cuándo
De 12/06/2021 a 28/11/2021

También puede interesarte...

En Barcelona, si te aburres...¡es porque quieres!

Descubre todas las actividades que la ciudad te ofrece

Barcelona dispone de mucho que descubrir durante todo el año