"Feliu Elias. La realidad como obsesión"

Traductor de Google:

Arte moderno. La muestra recopila la actividad creativa del Elias pintor, caricaturista, historiador y crítico de arte.

Feliu Elias (Barcelona, 1878-1948) es una personalidad poliédrica en la que conviven el Elias pintor, el caricaturista Apa, el historiador y crítico de arte Joan Sacs e, incluso, el Dimoni Verd, otro de sus alias cuando firma artículos sobre técnica y oficios de la pintura.

La exposición presenta una síntesis de su actividad creativa, centrándose muy especialmente en su pintura de pincelada miniaturista que dentro de un realismo mágico exalta por igual su ámbito familiar —una humilde bombilla, un huevo frito, una silla isabelina o un mortero— que a sus hijas o pasiones artísticas, como la pintura holandesa, Alfred Sisley o la cerámica china.

Se trata de una pintura que no está sujeta a grandes evoluciones técnicas, que se mantiene impasible y fiel a unos temas concretos a lo largo de todo su itinerario vital, y que irradia su predilección por la cultura material.

Horarios

Otros

Se celebra en:
Museu Nacional d'Art de Catalunya.

Aquesta exposició posarà el focus en un dels protagonistes de la col·lecció d’art modern del museu per estirar tots els fils possibles de la seva personalitat contradictòria i dogmàtica, a la llum de la informació inèdita apareguda en diferents arxius i de la contextualització de la seva obra en l’àmbit de l’art europeu d’entreguerres.

Feliu Elias (Barcelona, 1878-1948) és una personalitat polièdrica en la qual conviuen l’Elias pintor, el caricaturista Apa, l’historiador i crític d’art Joan Sacs i, fins i tot, el “Dimoni Verd”, un altre dels seus àlies quan signa articles sobre tècnica i oficis de la pintura.L’exposició presentarà una síntesi de la seva activitat creativa, centrant-se molt especialment en la seva pintura de pinzellada miniaturista que dins un realisme màgic exalta per igual el seu àmbit familiar -una humil bombeta, un ou ferrat, una toile de Jouy, una cadira isabelina o un morter- que les seves filles o passions artístiques, com ara la pintura holandesa, Alfred Sisley o la ceràmica xinesa. Es tracta d’una pintura que no està subjecta a grans evolucions tècniques, que es manté impassible i fidel a unes temàtiques concretes al llarg de tot el seu itinerari vital, i que irradia la seva predilecció per la cultura material.

L’exposició mostrarà l’itinerari vital en relació amb els viatges artístics i els exilis de l’artista. Reunirà, també, alguns dels objectes que formaven part de la col·lecció d’Elias (vidres, ceràmiques, objectes orientals...) copsats pels seus pinzells i que es presentaran en diàleg a través d’una seqüència vertebrada en seccions temàtiques com ara natures mortes, interiors i retrats.

Finalment, s’exploraran les “col·lisions” entre el crític Joan Sacs i l’avantguarda, sense oblidar les filiacions de la seva obra amb altres realismes catalans i de diferents geografies i tradicions. De fet, la seva obra connecta de manera extraordinària amb l’estat d’esperit de l’Europa d’entreguerres.Un altre eix de la mostra són els vincles de Feliu Elias amb Sabadell, d’on era oriünda la família. Dos dels germans de Feliu Elias, Lluís i Francesc, es van dedicar a diferents facetes artístiques: el primer, comediògraf i dibuixant conegut com Anem; el segon, ceramista. El 1965, Lluís Elias va llegar al Museu d’Art de Sabadell la seva col·lecció d’art i els seus objectes, i a la Fundació Bosch i Cardellach el seu arxiu. Així doncs, el Museu d’Art de Sabadell, en paral·lel a l’exposició al Museu Nacional, incidirà en els germans Elias i en el diàleg obert de l’Apa amb creadors vinculats a Sabadell.

Comissàries: Mariàngels Fondevila i Mariona Seguranyes.

Museu Nacional d'Art de Catalunya

Dirección:
C Mirador Palau Nacional, 6*10
:
Sants-Montjuïc
Barrio:
el Poble-sec
Ciudad:
Barcelona
Dónde
Museu Nacional d'Art de Catalunya
Cuándo
De 30/11/2022 a 10/04/2023

También puede interesarte...

En Barcelona, si te aburres...¡es porque quieres!

Descubre todas las actividades que la ciudad te ofrece

Barcelona dispone de mucho que descubrir durante todo el año