Cicle 'Matemàtiques i Art'

Traductor de Google:

Horarios

Les matemàtiques i l’art han anat lligats al llarg de la història, inspirant-se mútuament i donant lloc a creacions sorprenents. Aquest cicle de xerrades aprofundirà en aquesta relació, explorant com les matemàtiques estructuren la nostra percepció de la realitat i es converteixen en motor de l’expressió artística. Més enllà de la simetria i les proporcions, les matemàtiques són a la base de la música i també del cinema d’animació, i inspiren i potencien la creativitat en l’era digital.

Hi col·labora: Societat Catalana de Matemàtiques

Amb motiu del Dia Internacional de les Matemàtiques (14 de març)

Programa

  • Dijous, 13 de març de 2025, a les 18.30 h a la Biblioteca Jaume Fuster

Matemàtiques o l’art de modelar idees

Alessandro Maccarrone, matemàtic i autor de ' El infinito placer de las matemáticas

Les matemàtiques són part de les humanitats. I no només perquè serveixen d'inspiració per a l'art, la literatura o la música. Les matemàtiques són part de les humanitats perquè són una activitat humana, perquè configuren la nostra visió de la realitat i perquè produeixen plaer estètic.

  • Dilluns, 17 de març de 2025, a les 18.30 h a la Biblioteca Camp de l’Arpa –- Caterina Albert

Música i matemàtiques: un diàleg permanent

Pilar Bayer, matemàtica 

Descobrirem com les matemàtiques es manifesten en l’harmonia, el ritme i el timbre dels sons, i com la música ha inspirat idees matemàtiques fonamentals. Una oportunitat única per entendre també el paper crucial de les matemàtiques en les noves tecnologies de creació i reproducció musical.

  • Dijous, 20 de març de 2025, a les 18.30 h 30 h a la Biblioteca Gabriel García Márquez

Les matemàtiques en el cinema d’animació (Pixar)

Toni Susín, matemàtic

El món de l'animació per ordinador es va revalorar amb l'arribada de Pixar. Des del punt de vista tecnològic, també ha suposat un salt endavant pel que fa a la simulació de molts aspectes físics i matemàtics que s'han introduït per mitjà dels seus personatges. A la pel·lícula Monsters Inc (2001), la simulació de la roba de Boo, la nena protagonista i el moviment dels pèls de Sulley, el monstre blau, són el primer exemple dels models de deformació aplicats de manera integrada en una producció d'animació. Explicarem les matemàtiques vinculades a tots aquests efectes i com alguns conceptes físics i geomètrics, formen part de les eines del món actual de l'animació per ordinador.

  • Dijous, 27 de març, a les 18.30 h a la Biblioteca Sarrià - J. V. Foix

Art digital i matemàtiques

A càrrec de Lali Barriere, matemàtica i artista 

L'art i les matemàtiques han estat relacionats des de sempre. Però a partir del començament del segle XX, els artistes van començar a pensar en les matemàtiques com una font d'inspiració i no només com una eina. També veurem com des de la seva invenció, els ordinadors no només es van fer servir per a finalitats científiques o productives, sinó també per fer art. Farem un recorregut per l'abstracció i l'art programat des dels inicis del segle XX fins a l'actualitat, amb exemples d’aplicació de les matemàtiques a la creació artística amb ordinador.

  • Dilluns, 31 de març de 2025 a la Biblioteca Sagrada Família –- Josep Ma. Ainaud de Lasarte

Les nostres matemàtiques amb art i creativitat: una projecció global

Josep Tarrés, enginyer i artista

Tot repassant com hem après matemàtiques, mostrarem el potencial artístic català relacionat amb les matemàtiques, històricament amb Salvador Dalí, i actualment en obres presentades a congressos internacionals d'art i matemàtiques, de quatre artistes matemàtics.

Diferents biblioteques de la ciutat

Ciudad:
Barcelona
Dónde
Diferents biblioteques de la ciutat
Cuándo
De 13/03/2025 a 31/03/2025

En Barcelona, si te aburres...¡es porque quieres!

Descubre todas las actividades que la ciudad te ofrece

Barcelona dispone de mucho que descubrir durante todo el año