Cursos i tallers "D'Olímpia a Barbie La nina com a mirall cultural"

Traductor de Google:

Schedule

Des de les nines de fusta trobades a les tombes de l'antic Egipte fins a la Barbie de Mattel, les nines han estat companyes de les persones durant milers d'anys, i han esdevingut, alhora, un signe que revela una certa autoreferencialitat, una imatge que defuig l'hermetisme del món de les icones i s'acosta al terreny de la realitat. Modelades en fang, fusta, roba, porcellana o plàstic, ocupen una posició ambivalent entre efígie cerimonial i joguina infantil, entre objecte d'adoració sagrada ( eidolon) i emblema de la virginitat femenina ( pupa).

La nina és una figura clau en l'art, la literatura, el pensament i la moda i el seu enorme potencial simbòlic es tradueix en una multiplicitat de representacions culturals: de l'Olímpia-autòmat dels contes de Hoffmann a les nines maniquí del  Théâtre de la Mode, de la filosofia de la joguina de Charles Baudelaire a les  fembots, passant per les interpretacions poeticocrítiques de Sylvia Plath o Courtney Love. L'imaginari de la nina no està exempt de controvèrsia: sovint ha reproduït ideals patriarcals de bellesa i docilitat, i això ha contribuït a la construcció simbòlica d'una feminitat subordinada i ornamental, alhora que ha consolidat rols de gènere restrictius i estereotipats. No obstant això, en les darreres dècades, el terme  doll ha estat reapropiat críticament pels feminismes i el col·lectiu LGBTIQ+ com a vehicle d'expressió identitària, performativitat i subversió dels codis cisheteronormatius. Així, la nina es ressignifica i es desplega com una imatge plena de possibilitat, de símbol d'opressió a eina de resistència i imaginació política, amb la qual cosa obre nous camins per a l'(auto)representació femenina.

08.10.2025: La nina com a metàfora en femení.

Introducció. La nina en la cultura. Mites fundacionals. La filosofia de la joguina de Charles Baudelaire. Teories del joc. La importància de la figura del  doppelgänger.

15.10.2025: La nineta dels ulls.

La febre pels autòmats i la nina mecànica. Olímpia i la mirada de vidre. La nina com a fetitxe sexual: dels maniquins de Hans Bellmer a les nines inflables per a adults. La resposta crítica feminista: Sylvia Plath, Cindy Sherman i Courtney Love.

29.10.2025: La nina a l'última moda.

Les  fashion dolls i la seva participació en el sistema de la moda. De les nines de Versalles a la Barbie, la Mariquita Pérez i la Nancy, passant per les nines maniquí del  Théâtre de la Mode i arribant a les noves iteracions contemporànies com Bratz i Monster High.

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

Address:
C Montalegre, 5
:
Ciutat Vella
Neighborhood:
el Raval
City:
Barcelona
Where
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
When
From 08/10/2025 to 29/10/2025

You may also be interested in...

If you get bored in Barcelona...it's because you want to be!

Find out all the activities the city has in store for you

Barcelona offers plenty for discovery over the entire year